Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Runt 10 000 människor deltog i en av de större demonstrationerna, i Battery Park på nedre Manhattan i New York, med utsikt över Frihetsgudinnan.

I Washington skanderade tusentals ”inget hat, ingen rädsla, flyktingar är välkomna hit” vid Lafayette Square, mitt emot Vita huset. Även i Boston, Houston, Dallas och flera andra städer förekom demonstrationer under söndagen — och protesterna spred sig västerut. Redan i lördags, dagen efter beslutet, förekom mindre protester på flera flygplatser runt om i USA, och i Los Angeles samlades i går flera hundra demonstranter vid en av ankomsthallarna på den internationella flygplatsen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) var en av många internationella ledare som reagerade i sociala medier.

Inreseförbudet berör människor från sju länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Enligt senator Charles Schumer, Demokraternas minoritetsledare, är Trumps presidentorder oamerikansk och går emot landets kärnvärden.

– Vad vi pratar om här är liv och död för så många människor. Jag kommer inte att ge mig förrän dessa fruktansvärda regler är upphävda, sade Schumer på plats under demonstrationen i New York.

Trump får även kritik från republikanskt håll. Senatorerna John McCain och Lindsey Graham är rädda för att presidentordern ”kan bli en självförvållad skada i kampen mot terrorism”.

”Den här ordern skickar en signal, medvetet eller ej, att Amerika inte vill att muslimer ska komma in i vårt land”, säger senatorerna i ett gemensamt uttalande.

Trump bemöter kritiken på Twitter och kallar McCain och Graham för ”sorgligt svaga” när det handlar om invandring.

”Senatorerna borde lägga sin energi på kampen mot IS, illegal invandring och gränssäkerhet i stället för att alltid försöka starta tredje världskriget”, skriver Trump.

Civilminister Ardalan Shekarabi är en av de som kan drabbas av inrikesreglerna.

Han understryker i sitt uttalande på Facebook att beslutet inte handlar om att bannlysa muslimer utan att om att hålla USA säkert: ”Det finns över 40 olika länder runt om i världen som är i huvudsak muslimska som inte berörs av denna order.”

Syftet med reglerna är enligt Donald Trump att hålla islamistiska terrorister borta från USA. Enligt presidenten kommer USA kommer att utfärda visa till alla länder när de nya säkerhetsarrangemangen är på plats inom 90 dagar.

Beslut har förutom demonstrationer och kritik också mötts av stämningar — och förvirring. Det är exempelvis oklart om reglerna även omfattar människor som har tillstånd för att bo och arbeta i USA. Men dessa människor får komma in i USA, meddelar Vita husets stabschef Reince Priebus.

När Priebus intervjuades i NBC fick han också frågan varför länder som Saudiarabien, Afghanistan, Pakistan och Egypten inte är med på Trumps lista. Han sade då att ”andra länder kanske behöver läggas till så småningom”.

USA:s inresestopp

• Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer.

• Dekretet innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dygn, tills nya regler för flyktingmottagande är på plats. Efter de 120 dagarna kommer flyktingar som flyr undan religiöst förtryck att prioriteras. I en intervju har Trump sagt att det framför allt är kristna flyktingar som avses.

• På obestämd tid kommer inga syriska flyktingar att släppas in i USA, eller tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

• Dessutom kommer, under 90 dagar, inga visa att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

• Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

TT