LÄS OCKSÅ Anders Ferbe slutar som IF Metalls ordförande

Christina Hjalmarsson, ordförande för IF Metalls avdelning Östra Värmland:

Anders Ferbe ställer inte upp för omval, hur ser du på det?
– Jag tror att förbundet, som alla fackförbund, funderar på vad ska vi göra, hur ska vi fortsätta, vad har vi för framtidstänk? Vi behöver inte förändra allt i grunden men vi behöver ha en framtidstanke. Jag tror att förbundet behöver en ny ordförande och en ny inriktning även om jag inte på något sätt tycker att det har varit uselt.

Er avdelning har nominerat vice ordförande Marie Nilsson till ordförandeposten. Varför?
– Anders Ferbe är fruktansvärt duktig, men han tar också stor plats. Att vara vice ordförande under Ferbe är kanske inte det lättaste. Jag har träffat Marie Nilsson på några träffar och hon är otroligt mycket för just organisering. Hon är ingen rookie, hon har jobbat i facket i över 30 år. Jag tror att hon kan göra mycket, men kanske på ett annat sätt. Exakt vad vet jag faktiskt inte. Men blir hon vald så blir det en kvinna på posten och bara det är oerhört stort.

Tonnie Andersson, ordförande IF Metall Norra Älvsborg

Anders Ferbe ställer inte upp för omval, hur ser du på det?
– Han är ju egentligen överårig så på så sätt kommer ju inte beskedet som någon överraskning. Vi har ju nominerat Veli-Pekka Säikkälä från vår avdelning så beskedet är ju också i vår linje så att säga.

Om man ser till nomineringarna inför kongressen har Marie Nilsson ett starkare stöd än Veli-Pekka Säikkälä.
– Det är fler som nominerat Marie Nilsson, men allt beror ju nu på var Ferbes röster hamnar. Båda är jättebra kandidater, men för oss är förhandlingsvana något jätteviktigt för en förbundsordförande och det har ju Veli-Pekka om någon. Marie Nilsson har andra kvaliteter som vi vill ta vara på genom att hon jobbar inåt i förbundet och stärker organisationen, men ordförande ska ju jobba utåt och där tror vi på Veli-Pekka.

Vad skulle Veli-Pekka Säikkälä kunna tillföra som ordförande i jämförelse med Anders Ferbe.
– Ferbe har varit en ypperlig ordförande. Han har varit bra på att nå ut i media på ett bra sätt. Vi ska inte jämföra en ny ordförande med honom. En ny ordförande blir annorlunda men det innebär absolut inte sämre. Att få en ny ledning är en stor förändring och det är himla nyttigt för en organisation att genomgå förändringar ibland.

LÄS OCKSÅ Stort stöd för ny ordförande i IF Metall

Jan-Olov Carlsson, ordförande för IF Metall-klubben på Volvo Lastvagnar i Umeå

Anders Ferbe ställer inte upp för omval, hur ser du på det?
– Jag är inte särskilt förvånad. Han har suttit på övertid redan en period. Att sätta sig på övertid en gång till kan knappast vara någon större framgång varken för Anders eller förbundet.

Hur har Anders Ferbe varit som ordförande under de här åren?
– Vi har ju tyckt olika i många frågor men trots meningsskiljaktigheter har det varit en bra relation. Jag respekterar honom. Han är saklig och hanterar frågor på ett schyst sätt. Han är en strateg av rang och har alltid haft en strategisk roll i förbundet. I den egenskapen har han verkligen betytt mycket.

LÄS OCKSÅ Marie Nilsson brinner för organisering

Simon Petersson, avdelningsordförande Kalmarsund

Hur ser du på att Anders Ferbe inte ställer upp för omval?
– Vi var ju en av avdelningarna som nominerade honom så givetvis är det tråkigt, men samtidigt ger han en förklaring som vi respekterar. Sedan kanske det också spelar in att han inte känner så starkt stöd och inte vill riskera ett nederlag, men det respekterar jag också.

Varför ville ni att Ferbe skulle fortsätta?
– Vi resonerar som så, att om någon gjort ett jobb man är nöjd med så får den fortsätta. Man fockar inte någon som inte gjort något fel.

Hur ser du nu på att det blir en annan kandidat?
– Det blir jättebra oavsett vem det blir. Det är skönt att alla tre som nominerades är jättebra företrädare för IF Metall.

Johanna Wreder