LÄS OCKSÅ En till abortvägrande barnmorska till AD

Rättsfallet är samtidigt en del i en internationell kampanj som syftar till att påverka europeisk aborträtt rapporterar Ekot. Bakom kampanjen döljer sig Alliance Defending Freedom (ADF), en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer.

Barnmorskan, som står i händelsernas centrum, legitimerades 2014 och anmälde omedelbart sin hemregion Jönköping till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Kvinnan ansåg att hon diskriminerats eftersom hon nekats jobb på länets tre sjukhus. Skälet var just att hon av religiösa skäl vägrat att medverka vid aborter. Både DO och tingsrätten i Jönköping har slagit fast att Regionen inte diskriminerat henne.

LÄS OCKSÅ Ny abortvägran prövas i domstol

Ekot kan nu visa att ADF stödjer den svenska barnmorskans både juridiskt och ekonomiskt. Organisationen har skickat inlagor till de svenska domstolarna, och via deras internationals hemsida kan pengar doneras till fallet.

Detta sker samtidigt som den nytillträdde amerikanske presidenten Donald Trump valde att som ett av sina första beslut stoppa allt amerikanskt bistånd till organisationer som arbetar med abortfrågan.

Arbetet kommer att följa fallet vidare.