Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

LÄS OCKSÅ Brittisk väntan på Brexit-besked

– Med rösterna 8—3 konstaterar domstolen att regeringen inte kan aktivera artikel 50 utan parlamentets godkännande, meddelar rättens ordförande, lord David Neuberger, i London.

May har ansett att det beslutet är ett så kallat ”kungligt privilegium” (royal prerogative), att folket inte behöver tillfrågas och att beslutet ligger hos regeringen. HD:s beslut om det motsatta innebär att utträdesarbetet nu kan komma att försenas, då brexit-kritiska ledamöter väntas försöka få igenom diverse villkor och krav på hela processen. Ytterst få bedömare tror dock att någon skulle våga försöka stoppa hela utträdet.

LÄS OCKSÅ Mays tal ger vink om ”hård brexit”

– Även om Högsta domstolen beslutar att May inte kan strunta i parlamentet så kommer ledamöterna knappast att gå emot hur det brittiska folket röstat och blockera brexit, säger Agata Gostynska-Jakubowska på tankesmedjan CER till nyhetsbyrån AFP.

– Landet röstade för att lämna Europeiska unionen i en folkomröstning fastslagen i parlamentariska beslut. Regeringen är fast besluten om att respektera resultatet i folkomröstningen, sade i sin tur handelsminister Liam Fox direkt efter det tidigare domstolsutslaget i höstas.

LÄS OCKSÅ Ledare: Brexit ger ingen vacker bild av Storbritannien – Martin Klepke

Desto mer viktigt för regeringen var budet från Högsta domstolen om att de regionala parlamenten i Skottland, Wales och Nordirland inte behöver tillfrågas om aktiverandet av artikel 50. Därmed slipper May för tillfället oroa sig för motståndet från det starkt brexit-kritiska Skottland.

TT

LÄS OCKSÅ Stora inkomstskillnader bakom Brexit

LÄS OCKSÅ Brittisk skepsis sätter hela EU-samarbetets framtid på spel

LÄS OCKSÅ LO-basen: Brexit kan drabba svenska löntagare