Foto: SVT

Foto: SVT

Alla som har sjungit i kör har nog upplevt berusningen inombords när körens olika röster smälter samman och skapar något större. En känsla av gemenskap, att hjärtan slår i takt. Det spelar ingen roll hur du mår för övrigt eller vad du kämpar med, körsång är ett glädjelyft.

Detta blir tydligt i SVT:s dokumentärserie Gatans kör där operasångaren Rickard Söderberg, via några hjälporganisationer, har samlat runt 25 personer. De flesta av dem är hemlösa, alla är utsatta. Vilket också gestaltas när de presenteras via slow motion-bilder, i gatumiljöer, som ger känslan av att de befinner sig i periferin av övriga samhället. Men i kören blir de sedda och får för en gångs skull göra sina röster hörda, oavsett bakgrund eller sångvana. Rickard Söderberg var själv utsatt som barn, körsång blev hans räddning.

I det första avsnittet får vi bland annat möta Birgitta som berättar om en kaosartad uppväxt, hur hon länge satt fast i narkotikamissbruk och nu tar en dag i sänder. Birgitta och jag har sjungit i samma kör, men det är inte därför hennes och de andra körmedlemmarnas berättelser berör mig utan för deras öppenhjärtiga och osentimentala blickar på sina liv.

Programupplägget ”från kylan in i värmen” kan låta aningen tillrättalagt. Men här finns gott om hjärta och stundtals även lakonisk humor. Rickard Söderbergs förmåga att sprida entusiasm är stor och körmedlemmarnas sångglädje går rakt genom rutan.

Jag ser fram mot att få följa dem fram till eldprovet – deras konsert i Filadelfiakyrkan.

Birgitta Haglund

TV

Gatans kör

Dokumentärserie i SVT

Fotnot: Första avsnittet sändes den 11 januari och finns på SVT Play.