STOCKHOLM 20090516 En ung arbetslˆs och sysslolˆs man ser ut genom sitt fˆnster Foto: Mats Andersson / SCANPIX / Kod 62210

Foto: Mats Andersson/TT

Kontrollerna av arbetslösa har blivit allt hårdare. Detta samtidigt som företag sluppit tuffare regler – de som fuskar kommer undan, visar en ny granskning från Dagens Arbete.

Både under S- och M-ledda regeringar har beslut om tuffare kontroller av arbetslösa klubbats. Under Fredrik Reinfeldts ledarskap blev reglerna strängare – de som inte redovisade sökta jobb skulle få indragen ersättning.

Även med den rödgröna regeringen har reglerna stramats åt. Arbetslösa som inte skickar in aktivitetsrapporter straffas, i värsta fall med indragen ersättning.

Dagens Arbetes granskning visar samtidigt att företagen, som får stora summor för att ta emot personer med bidragsanställningar, sluppit undan skärpta krav.

– De grövsta brottslingarna åker inte fast i systemen vi har i dag. Det är snarare personer som inte förstår eller förmår att göra rätt med alla intyg och blanketter. De har ingen ambition att vara kriminella, en livskris eller sjukskrivning kan ligga bakom, säger Johanna Skinnari, kriminolog på Brå, Brottsförebyggande rådet, till Dagens Arbete.

Maria Wass, gruppchef på polisens aktionsgruppsverksamhet i Stockholm, berättar för tidningen att hon misstänker att det finns ett stort mörkertal av organiserad brottslighet.

Hon menar att service till företag verkar prioriteras framför kontroll.

Dagens Arbetet skriver om Per, som jobbat för ett företag som fått lönebidrag för hans anställning. Men företaget hade inte, trots att de intygat det, betalat in försäkring och pension. Efter en lång process drog Arbetsförmedlingen tillbaka sina stämningar mot både bolaget och ägaren – bolaget gick i konkurs och det fanns inte pengar.

– ­Jag tycker att det ger fel signaler. Samtidigt jagar Arbetsförmedlingen ensamma mammor med blåslampa för att de gjort något litet fel med en blankett, säger Per till tidningen.

Arbetsförmedlingen vill kunna undanta vissa grupper från kravet på aktivitetsrapporter. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till Dagens Arbete att hon är beredd att se över det och att frågan bereds av regeringen.