ENK÷PING 20130424 En kvinna skickar sms med sin mobil Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En arbetsgivare som har skickat ett 20-tal rasistiska sms till en arbetssökande erkänner nu att det var trakasserande och betalar 30 000 till städaren.

LÄS OCKSÅ Arbetsgivare kallade arbetssökande blodsugare

Förra våren sökte en kvinna jobb i ett städföretag i Göteborg. Hon blev senare uppringd av arbetsgivaren som föreslog att de skulle ses i den arbetssökandes hem för en anställningsintervju. Dagen före mötet ångrade kvinnan sig, och hörde av sig till bolaget via sms.

Arbetsgivaren svarade kvinnan med ett 20-tal sms där man bland annat skrev: ”bara ut och jobba era jävla invandrare och latmaskar och ge fan i att utnyttja det svenska systemet” samt ”åk hem er jävla blodsugare”.

Kvinnan vände sig till Diskrimineringsombudsmannen som stämde bolaget till Arbetsdomstolen, och yrkade på 40 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Nu har i stället parterna kommit överens. Bolaget medger att man i sms:en trakasserat kvinnan och betalar 30 000 kronor till henne.