Ulf Gustavson, Eddie Engström, Mikael Ohre, Henrik Jansson och klubbordförande Allan Jansson är bekymrade. – Vi har inget att ta till, företaget gör ju inget olagligt, säger Allan Jansson. Foto: Linus Sundahl-Djerf (klicka på bilden för att se den större).

Var tredje arbetare på ABB i Ludvika är bemanningsanställd. Vissa har varit inhyrda i nio år. ”Det har spårat ur”, men IF Metallklubbens ordförande.

LÄS OCKSÅ Branschen har vuxit med 60 procent

Ett vinterkallt Ludvika. Snöblandat regn, blåst och ishalka gör ingen skillnad på folk och folk. Huttrande arbetare på väg till jobbet vid skiftbytet klockan två på eftermiddagen drar jackan kring sig, skjuter upp kragen i nacken, drar ned mössan över öronen och halkar småsnavande mot grindarna.

Väl inne i värmen börjar jobbet. Med jämna mellanrum dyker nya arbetskamrater upp, ditskickade av bemanningsföretaget Adecco. Några av dem blir kvar i tre månader, andra i nio år. Det är ingen som vet. Inhyrda anställda har kontrakt som bara kanske förlängs.

För företagsledningen handlar det om en flexibilitet för att möta arbetstoppar och konjunktursvängningar. Därför betalar de 10 000 extra i månaden för att hyra in en anställd. Metallklubben har en annan syn:

– Vi har exempel på folk som jobbat som inhyrda här i nio år, berättar Allan Jansson, IF Metallklubbens ordförande.

– Det här är en fråga vi kan strejka för att få bort, poängterar han.

Jorge Nuñes, här med kollegan Jonas Jansson, poängterar att en stor andel inhyrda medför risker också för kvaliteten på produktionen. Foto: Linus Sundahl-Djerf (klicka på bilden för att se den större).

I Ludvika vill klubben ha en ny förhandling om antalet bemanningsanställda. Av sammanlagt drygt 1 200 kollektivanställda i Ludvika är 380 bemanningsanställda. I början av 2016 genomförde fast anställda en namninsamling för att begränsa antalet bemanningsanställda. Då var de 360 stycken. Kravet var att bemanningsanställda skulle få fast jobb efter ett halvår.

– Vi har inget emot arbetskamraterna, men är emot att de inte får fast jobb, säger Eddie Engström i IF Metallklubbens styrelse.

LÄS OCKSÅ Krönika: Skillnad på anställd och anställd – Yonna Waltersson

Förhandlingar ledde till att 70 personer fick anställning hos ABB. De satt på nyckelpositioner och hade jobbat som inhyrda i åratal. Men nu är man tillbaka på ruta ett: fler är bemanningsanställda än före aktionen. Pensionsavgångar och folk som slutar av andra skäl ersätts med bemanningsanställda.

– Det har spårat ur, menar Allan Jansson.

Jorge Nuñes, en av initiativtagarna till namninsamlingen, tar med Arbetet på en rundvandring, in på kärnläggningen och lindningen. Somliga arbetsuppgifter tar år att lära sig.

– Jag förstår inte hur de tänker, ett fel här kan kosta miljoner att reparera och sker det efter leverans är det katastrof, då vi lever på vår kvalitet, säger han.

Var tredje kollektivanställd är från ett bemanningsföretag. Namninsamlingen mot inhyrning förra året har inte gett någon effekt. Foto: Linus Sundahl-Djerf (klicka på bilden för att se den större).

Niclas Norrgo och Richard Green är till synes lika i svart tröja med ABB:s logga och vit hjälm. Men där tar likheten slut, Niclas Norrgo är bemanningsanställd sedan ett och ett halvt år och får förlängt var tredje månad.

– Besked om förlängning kommer några dagar innan man ska sluta. Det är som det är, men klart att det är svårt att lägga upp några planer för framtiden, säger han, noga med att inte säga för mycket av rädsla för att det kan straffa sig.

– Han kan åka ut rakt av, förklarar Richard Green.

Skillnaden är tydlig. Fast anställda törs tala och ställa krav. De kan också planera sina liv.

– Försök gå in på banken och ta ett lån för att köpa hus när du har tre månaders jobb, säger Jorge Nuñes och fortsätter;

– Att ha synpunkter på arbetsmiljö, att säga nej till övertid, att ställa krav på utveckling – det finns inte en chans att göra. Det betyder att företaget säger att den personen är besvärlig och så åker man ut.

Från vänster: Marcus Bohman, Niclas Norrgo och Richard Green. ”Besked om förlängning kommer några dagar innan man ska sluta. Det är som det är, men klart att det är svårt att lägga upp några planer för framtiden”, säger Niclas Norrgo (mitten) som är bemanningsanställd.. Foto: Linus Sundahl-Djerf (klicka på bilden för att se den större).

I kollektivavtalet finns det reglerat att bemanningsanställda ska gå på samma villkor som fast anställda. Lönen beräknas på ett genomsnitt och kan i sig vara högre än för de lägst betalda fast anställda. Men semesterutlägg, utbildning, utveckling, rätten att ta ut föräldraledighet och det riktigt finstilta skiljer fastanställd från bemanningsanställd.

– En så enkel sak som julfest. Fast anställd går gratis, bemanningsanställd får betala själv, berättar Eddie Engström.

Det betyder att det slås kilar också mellan medlemmar och det blir svårt att driva fackliga frågor, menar han.

– Som vi ser det handlar frågan om fackets överlevnad, säger Eddie Engström.

För klubbordförande Allan Jansson är det inte lätt att komma åt frågan. Det handlar inte bara om ABB utan hela arbetsmarknaden och hur anställda ska kunna garanteras trygga anställningar.

– Formellt gör företaget inget fel, systemet med bemanningsanställningar har smugits in och permanentats, menar han.

När Arbetet ber ABB kommentera situationen på företaget med en tredjedel bemanningsanställda och att villkoren skiljer från fastanställda kommer ett kort svar från Thomas Andersson, platschef för ABB i Ludvika:

”ABB arbetar hela tiden för stärka vår konkurrenskraft. En viss andel inhyrda konsulter är nödvändigt för att hantera svängningar i efterfrågan och produktionstoppar. Hur många vi har varierar över tid. ”