– Jag anser att vi då ska vara beredda att ta ansvar, säger Kinberg Batra.

Dessutom kan Moderaterna komma att lämna fram gemensam budget med Alliansen före 2018.

– Jag är bekymrad över utvecklingen i Sverige där det är för många som inte kommer in på arbetsmarknaden och där tryggheten sviker många. De kraven möter inte den svaga regeringen Löfven. Det vill vi göra något åt, säger hon.

– Vi ska vara beredda att agera gemensamt med gemensamma budgetförslag.

Gällande samarbete med och stöd från Sverigedemokraterna.

– I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med Sverigedemokraterna. Den låsningen vill jag häva, eftersom vi har den parlamentariska situation vi har. Men vi kommer inte att budgetförhandla med dem, säger Kinberg Batra.

Sakinnehållet och resultaten ska avgöra, framhåller hon.

I vilka frågor det kan bli aktuellt att genomföra förändringar tillsammans med SD anger inte Kinberg Batra. I stället hänvisar hon till vad som ligger för behandling i utskotten.

Professorn i statsvetenskap Tommy Möller tror inte att den nya moderatlinjen kommer att bli en gemensam Allianslinje.

– Om det här ska bli verklighet måste de andra alliansledarna ställa sig bakom det här. Det är inte troligt att det sker, säger han till TT.

Både Centern och Liberalerna har enligt Möller i praktiken uttalat stöd för den tidigare decemberöverenskommelsen, i alla fall vad gäller den här delen, som innebär att det största politiska blockets budget ska släppas fram. Att M-ledaren nu gör det här utspelet hänger ihop med det interna trycket inom Moderaterna, enligt Möller.

– Det är ett öppet krav från många (moderater) att gå hela vägen och fälla regeringen, att utnyttja det parlamentariska läget, säger han.