Tydliga biverkningar finns med antidepressiva och det är inget att blunda för. Det skriver L Andersson i en insändarreplik till Daniel Lehtos krönika.

LÄS OCKSÅ Krönika: ”Missförstådd medicinering” – Daniel Lehto

Daniel Lehto skriver i Arbetet 18/1 om sina erfarenheter av bland annat SSRI, det vill säga antidepressiva medel. Om han blev hjälpt av medlen ifråga är det ju positivt. Men statistiskt sett kan man dock inte blunda för att riskerna med medlen är tydliga, med andra ord att tydliga biverkningar kan uppträda.

Hur medlen lanserades har dokumenterats i boken Pillret av DN-journalisten Ingrid Carlberg och f d direktör i läkemedelsbolag Johan Virapen i boken Piller & Profiter. Efter att ha läst dessa hävdar jag att en del skugga bör falla på tillverkarna ifråga.

Då medlen introducerades i Sverige i slutet av 1980-talet var statistiken från ”föregångslandet” USA och dess FDA med en uppsjö av biverkningar. Enligt svenska FASS anges i dag biverkningar som ”självmordsförsök, självmordstankar och fientlighet (främst aggression, trots och ilska)” m m.

I längden vinner man inget på att dölja sanningen.

L Andersson