Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

USA:s avgående president Barack Obama har omvandlat straffet för Chelsea Manning, som dömdes för att ha läckt militära uppgifter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Mannings 35-åriga fängelsestraff förkortas avsevärt, och hon kommer att släppas fri den 17 maj, skriver The New York Times.

En kampanj, där Wikileaks har deltagit, har pågått på sociala medier under hashtaggen #HugsForChelsea för att få Obama att korta Mannings straff innan Donald Trump tar över presidentposten. Men en talesperson för Vita huset säger att beslutet inte påverkades av Wikileaks eller grundaren Julian Assange.

Assange säger att det här är en ”stor seger” för Wikileaks som organ för visselblåsare över hela världen, enligt Per E Samuelson, Assanges svenska advokat.

– Han välkomnar det här beslutet och gläds med Chelsea Manning. Han tycker att det borde ha hänt tidigare, redan under Obamas första presidentperiod, säger han till TT.

Assange kan gå med på utlämning till USA om Manning benådas. ”Om Obama benådar Manning kommer Assange att gå med på en utlämning till USA, trots uppenbart brott mot grundlagen i justitiedepartementets fall”, skrev Wikileaks på Twitter nyligen.

– Han är öppen för förhandlingar på den punkten. Han avvaktar ett initiativ från den amerikanska sidan, säger Samuelson, som lägger till att Manning inte är benådad utan att hennes straff har förkortats:

– USA säger ju inte att Manning inte har begått något brott. Assange kan därför i dagsläget inte lita på att USA inte skulle åtala honom.

Samuelson säger att hans klient är öppen för förhandlingar som går ut på att förundersökningen läggs ned. Det innebär också att Assange skulle kunna åka till Sverige — hittills har han inte gjort det av rädsla för att bli utlämnad till USA – för att bemöta anklagelserna om sexualbrott.

Wikileaks twittrar att det är en ”seger” att Manning nu ska friges.

29-åriga Chelsea Manning, som tidigare var underrättelseanalytiker i Irak, kopierade hundratusentals dokument och annat material från USA:s krig i Afghanistan och i Irak — bland annat en film från Irak som visade hur amerikanska soldater mejade ned civila. Dokumenten publicerades senare av Wikileaks.

En militärdomstol kom 2013 fram till att Manning gjort sig skyldig till brott på 20 åtalspunkter, bland annat spioneri och stöld.

En domstol i Kansas lät 2014 Bradley Manning — som hon tidigare hette — byta namn till Chelsea Elizabeth Manning. Hon blev senare lovad att fysiskt få byta kön. Obama benådade på tisdagen 64 personer, och omvandlade straffet för 209 personer — inklusive Manning — som en av de sista åtgärderna som president.