Oslo, Norway 20160426. Arbeidere i arbeid, Byggeplass. Bygg og anlegg. Anleggsplass og byggegrop for det nye Nasjonalmuseet p Vestbanetomta. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod 20520

Foto: Gorm Kallestad/TT

Totalt 73 människor dog på byggarbetsplatser i Sverige under åren 2008-2014. Men bara 15 åtal väcktes för vållande till annans död, varav fem ledde till villkorlig dom eller böter. 

Det är SVT:s Uppdrag granskning som har kartlagt det rättsliga efterspelet för dödsolyckor på landets byggarbetsplatser. Granskningen visar på få fällande domar, liksom att ingen har dömts till fängelsestraff.

I maj 2008 ogillades ett åtal där en takstol av betong välte. En byggarbetare föll med balken över sig och dog omedelbart, rapporterar Uppdrag granskning. Tingsrätten lyckades inte reda ut om det var huvud- eller underentreprenören som hade samordningsansvaret och alla friades.

Ett av de få fall som ledde till fällande dom var när en byggnadsarbetare dog under ett ras i Kista galleria. En ansvarig dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Ett av företagen fick också betala företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Åklagare Christer Jarlås tror att en förändring av lagstiftningen är enda sättet att få fler fällande domar.

– Det såg likadant ut med miljöbrottsligheten förr. Då stod det i brottsbalken och i 15 andra lagar. Det förde man ihop till en miljöbalk, vilket man borde kunna göra på det här området. Men vad jag vet så har det inte funnits något intresse från lagstiftaren att göra så, säger han till Uppdrag granskning.