Foto: Lars Pehrson/TT

De nordiska länderna rankas högt i innovationsligan. Och Sverige intar en av toppositionerna, enligt ett nytt globalt index.

Sverige klättrar från brons till silver i affärssajten Bloombergs innovationsindex för 2017. Länderna får poäng på ett antal områden: resurser till forskning och utveckling, koncentration av forskare, antal patent, produktivitet och förekomsten av specialiserade teknikföretag.

Även för andra nordiska länder går det bra. Finland och Danmark ligger femma och åtta på listan. Högst rankat är Sydkorea och precis efter Sverige, på tredjeplats, ligger Tyskland.

Sveriges framgångar beror enligt Bloomberg främst på tillverkningsindustrins höga förädlingsvärde, alltså det värde företagen tillför till ekonomin genom sin verksamhet.

Åsa Lindholm Dahlstrand, professor i innovationsstudier på Lunds universitet, pekar på att regeringens stöd till småföretag och fokus på forskning och utveckling är den avgörande skillnaden mot andra länder.

– Vi har sett vad som händer i länder som inte har fokus på forskning och utveckling, säger hon till Bloomberg.

I artikeln från Bloomberg ger även Magnus Henrekson, chef för privata stiftelsen Institutet för näringslivsforskning, sin förklaring till topplaceringen:

– Fräscha idéer betalar sig riktigt bra i Sverige, trots att nuvarande regering är mindre företagsvänlig och har infört skatter som kan krympa investeringar.

Han lyfter fram att Sveriges kultur är ”super-individualistisk” jämfört med europeiska grannar som mer lyfter fram kollektivet. Det skapar ett innovationsklimat, menar Henrekson som dock ser ett mörkt mål på himlen som kan hota innovationskraften framöver – den undervärderade valutan.

Topp 10

1.Sydkorea
2.Sverige
3.Tyskland
4.Schweiz
5.Finland
6.Singapore
7.Japan
8.Danmark
9.USA
10.Israel