Seko håller koll på sina medlemmar som tågvärden Fredrik Adolfsson. Foto: Sara Johari Klicka på bilden för att se den större

Seko håller koll på sina medlemmar som tågvärden Fredrik Adolfsson. Foto: Sara Johari Klicka på bilden för att se den större

Facket på Öresundstågen följer arbetssituationen noga. Önskedrömmen är två tågvärdar per avgång. 

LÄS OCKSÅ ”Det är tuffare och mer stressigt”

Lars Holmqvist är ordförande för Sekoklubben på Öresundståg. Han är också lokförare och jobbar nära tågvärdarna ombord.

– Innan id-kontrollerna hade vi väldigt hög beläggning på tågen och det var ett problem. Konsekvensen av id-kontrollerna har delvis, tyvärr, blivit att människor tar bilen i stället, vilket har gjort att personalen ombord har lite bättre kontroll, säger han.

Men visst kan det ibland ändå bli stressigt, särskilt i rusningstrafik, när tågvärdarna ska visera biljetterna samtidigt som de står för servicen ombord.

– Om det är väldigt hårt belagda avgångar har de oftast svårt att ta sig igenom tågen. Naturligtvis önskar vi att det kunde vara två värdar ombord på varje avgång men företaget har gjort bedömningen att det räcker med en tågvärd, säger Lars Holmqvist.

Sekoklubben bevakar situationen noga, förklarar han.

– Om man kastar sig över våra medarbetare och anklagar dem för att de inte hinner med sina uppgifter när man kanske egentligen ställer orimligt höga krav, då måste vi reagera.

Stökigast är det under kvällen och natten på fredagar och lördagar. ”Festtågen” är dubbelbemannade till skillnad mot veckans övriga avgångar, berättar Lars Holmqvist.