I september 2015 snurrade ett citat runt på nätet om att ”peak coal” skulle ”komma snabbare än vad någon anat”. Talet om ”peak coal” var visserligen inte något nytt, men den här gången var det inte Johan Rockström eller någon optimistisk klimataktivist som yttrat orden – utan de kom från Goldman Sachs.

Bankjätten förutspådde att efterfrågan på kol skulle minska de kommande åren och att den globala förbrukningen redan nått sin topp. Man hade sett att fossilbranschen började dras med allt större problem och att oljesandsboomen ebbat ut. Samtidigt satsades 313 miljarder dollar i den förnybara energin – mer än dubbelt så mycket som i den fossildrivna kraftproduktionen.

Om detta läser jag i vetenskapsjournalisten Jens Ergons bok Omställningen. Tio år som kommer att förändra världen. Det är en ovanligt välskriven klimatbok om den gröna energirevolutionen.

Många har nog hört talas om ämnet men när jag läser Ergons bok undrar jag hur många som har förstått dess omfattning: På bara tre, fyra år har spelplanen förändrats fullständigt. Priset på solenergi har sjunkit kraftigt vilket fått hela oljebranschen att skälva och vindkraftens energiproduktion över-stiger numera kärnkraftens.

Som läsare känner jag en framtidstro jag inte känt på länge: Kanske kommer varenda kolkraftsbygge vara nerlagt om bara några år. Men, understryker Ergon, detta sker i allra sista stund. För Omställningen handlar inte bara om den gröna energirevolutionen, utan även om de senaste årens insikt om klimatförändringarnas omfattning.

IPCC rapporterade nyligen att de underskattat effekterna av en havshöjning, isen på Grönland smälter snabbare än någon kunnat förutspå och frackingboomen pågår alltjämt i USA.

Det var längesen jag läste en så här skarp bok om klimatet. På bara 200 sidor får Ergon läsaren att svänga mellan hopp och förtvivlan. Framtidsvyerna slår ner som blixtar: Om tio år lever vi antingen i en värld fylld av solener-gi eller också försöker vi desperat att uppfinna sätt att suga koldioxid ur atmosfären.

Ergons poäng är att ingenting är förutbestämt. Allt står och väger i detta nu. Men trots sin positiva syn på den tekniska utvecklingen är författaren glasklar med en sak: Tiden då enbart tekniska förändringar kunde lösa klimatkrisen är sedan länge förbi.

Även vårt ekonomiska system måste ställas om och det fossila kapitalets makt måste minskas drastiskt. På så sätt har Ergon gjort ett riktigt konststycke: Han har skrivit en bok som sprudlar av teknikoptimism vid den politiska ruinens brant.

Rasmus Landström

Facklitteratur

Omställningen2

Omställningen. Tio år som kommer att förändra världen

Jens Ergon

Leopard förlag