– Antalet miljarder i världen ökar i en förbluffande takt, säger Robert Höglund, kommunikationsansvarig på Oxfam Sverige.

Dagen innan näringslivets toppar ska träffa politiker, vetenskapsmän och företrädare för bland annat fackliga organisationer i Davos släppte Oxfam sin rapport som visar att de åtta rikaste männen i världen äger lika mycket som den fattigaste hälften – 3,6 miljarder – av världens befolkning. Enligt hjälporganisationen Oxfam finns en självförstärkande effekt.

– De som redan har mycket pengar kan lättare att tjäna ännu mer. Det är också relativt lätt för både företag och enskilda personer att slippa skatt, säger Robert Höglund.

Oxfam har använt sig av tidningen Forbes lista över världens rikaste samt förmögenhetsstatistik från Credit Suisse global wealth databook.

Förra året hävdade organisationen att de 62 rikaste personerna ägda lika mycket som den fattigaste hälften av befolkningen. Att det nu endast är åtta personer som äger lika mycket beror, enligt Robert Höglund, på att det har kommit ny statistik som visar att de allra fattigaste haft större skulder än vad som tidigare varit känt.

Frågan är dock om de stora inkomstskillnaderna är ett problem. Den globala medellivslängden fortsätter att stiga (71 år i dag) och andelen extremt fattiga har minskat kraftigt.

– Det är fantastiskt, men minskningen hade kunnat varit ännu snabbare. Vi tycker att det är otroligt upprörande att en så liten grupp sitter på så stora tillgångar. Fler människor hade lämnat fattigdomen och jämlikheten varit större och chansen att nå det globala målet att utrota fattigdomen till 2030, säger Robert Höglund.

Oxfam sätt att räkna har kritiserats eftersom skuldsättningen vägs in, vilket gör att ett barn inte har några skulder men en veckopeng därmed är rikare än flera miljoner av de allra fattigaste. Men allt fler lyfter dock frågan om ökade skillnaderna mellan fattiga och rika.

EU har adresserat frågan, Internationella valutafonden likaså och inför mötet i Davos presenterade Världsekonomiskt forum en riskrapport där de listar vilka problem världen står inför. Detta år nämndes framför allt tre trender.

På plats tre och två kom klimathotet och en ökad polarisering inom samhällen. På första plats nämndes det stora ekonomiska skillnaderna.  Ett växande inkomstgap mellan fattiga och rika är det första som lyfts fram.

Bristande sysselsättning, strukturell arbetslöshet och social oro, är några av konsekvenserna.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är en av dem som ska delta i mötet i Davos. Där ska han delta i ett seminarium och presentera LO-rapporten ”Ojämlikhet är dåligt för affärerna” som visar hur klyftorna ökat i Sverige men hävdar att en välfärdsmodell kan vara lönsam även för näringslivet.

Till Davos kommer tusentals besökare men årets mest uppmärksammade lär bli Kinas president Xi Jinping.

Flera världsledare uteblir dock från årets möte. Vare sig Barack Obama eller den tillträdande amerikanska presidenten Donald Trump kommer att närvara. Inte heller Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att finnas på plats i den lilla schweiziska alpbyn i år.

Snart 50 år på nacken

Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos, som trots att det äger rum i en dal går av stapeln på 1 500 meters höjd, har snart 50 år på nacken.

Det började i litet format 1971, under rubriken European Management Symposium, med professor Klaus Schwab som pådrivande eldsjäl. Fram till 1987 kallades mötet formellt för European Management Forum. I år blir det rekord med 3 000 deltagare från 99 länder. En tredjedel är vd:ar på storföretag, en dryg femtedel är kvinnor.

Sedan 1970-talet har Davosmötet vuxit till en miljardindustri. Årets möte är inget undantag. Prislappen för medlemskap och de finaste biljetterna, som ger tillträde till allt och alla, uppges ligga på hundratusentals kronor. Därtill kommer ofta dryga hotellräkningar och krognotor där den dyra schweizerfrancen gör sig påmind.

Fakta: 27 svenska mötesdeltagare

Fyra svenskar är listade som talare på Davosmötet i år: statsminister Stefan Löfven, Ikeachefen Peter Agnefjäll, vice riksbankschef Cecilia Skingsley och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Totalt summerar Världsekonomiskt forum det till 26 svenska mötesdeltagare, varav sju är kvinnor. Här är några av de andra mer eller mindre kända svenskarna som ska deltar i paneler, debatter eller finns med på mötet:

Håkan Agnevall, vd Volvo bussar

Magdalena Andersson, finansminister

Anders Borg, före detta finansminister

Johan Dennelind, Teliachef

Catharina Elmsäter-Svärd, före detta infrastrukturminister, nu ordförande i Drive Sweden

Annika Falkengren, vd SEB

Johan Karlström, vd Skanska

Lars G Nordström, Vattenfalls ordförande

Johan Rockström, professor i miljövetenskap, Stockholm Resilience Centre

Daniel Sachs, vd Proventus

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande

Torbjörn Törnqvist, grundare och vd för Gunvor

Jacob Wallenberg, ordförande Investor

Elaine Weidman Grunewald, hållbarhetschef och vice vd Ericsson

Källor: Enskilda deltagare och "World Economic Forum Annual Meeting 2017 - Programme"

Fakta: Varken Trump eller Obama kommer

På Davosmötet trängs toppchefer, kändisar och världsledare. Där kan man på årets möte hamna bredvid Microsoftgrundaren Bill Gates i garderoben, FN:s nytillträdde generalsekreterare Antonio Guterres i toalettkön och trängas med Storbritanniens premiärminister Theresa May eller filmstjärnan Matt Damon kring buffén.

USA:s tillträdande president Donald Trump, som i samband med att Davosmötet avslutas på fredag ska svära presidenteden i Washington DC, har aldrig varit någon Davos-entusiast. Det var ju trots allt på ett möte i Davos som idén om frihandelsavtalet Nafta kom till. Han kommer inte dit i år heller.

USA:s avgående president Barack Obama har under sina åtta år som USA:s president inte heller varit med på Davosmötet, men både USA:s avgående vice president Joe Biden och USA:s avgående utrikesminister John Kerry finns på plats.

Källa: TT