Mannen hade jobbat i nästan ett år på ett asylboende i mellersta Sverige. Hans titel var boendesamordnare och han jobbade heltid. I somras blev han kontaktad av en av de boende som fått beskedet att hans fru skulle få komma till Sverige.

Han ville fira och hade lagat mat till såväl boendesamordnaren som tre andra som bodde på anläggningen. Men han saknade tallrikar och bestick och bad boendesamordnaren om hjälp.

Boendesamordnaren öppnade då köket och där åt de alla, och diskade efter sig. Två dagar senare blev den anställde kallad till möte där han får veta att han fått sparken.

Enligt bolaget har han, och de boende, stulit mat från bolaget till middagen. Enligt boendesamordnaren har ingen stulit någonting.

Han vände sig då till sitt fackförbund Kommunal – och nu driver LO-TCO Rättsskydd ärendet vidare till Arbetsdomstolen som brott mot lagen om anställningsskydd, las.

Enligt stämningsansökan har bolaget inga bevis för att något har blivit stulet. Därför har det inte funnits anledning att avskeda mannen.

I första hand yrkar man på ekonomiskt skadestånd för utebliven lön på cirka 23 500 kronor per månad från det att han blev avskedad, och 200 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot 18 § i las. Enligt stämningsansökan har mannen också stämt bolaget i tingsrätt, då det är oklart vilket av arbetsgivarens alla bolag han varit anställd i.