Sedan mitten av december förra året befinner sig Polen i en djup politisk kris.

Regeringen har nu visserligen backat från ett förslag som innebar att journalisters tillträdde till det polska parlamentet skulle begränsas.

En rad politiska knutar återstår dock att lösas upp då parlamentet öppnar igen.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) har sedan de tillträdde 2015 gjort stora förändringar av polsk media. Bland annat har flera Publicservice-journalister som ansetts rapportera för kritiskt om regeringen tvingats sluta.

I slutet av förra året kom ett annat förslag vars syfte var att begränsa journalisters tillträde till det polska parlamentet.

Förslaget mötte dock kraftig kritik och massiva gatuprotester genomfördes.

Demonstranterna varnade för att landets demokrati var hotad.

Protester har även skett inne i parlamentet. Den 16 december – som var förra årets sista sessionen i parlamentet – var det tänkt att budgeten för 2017 skulle röstas igenom. Oppositionen tog dock tillfället i akt att kritisera förslaget till en ny medialag.

Under den heta diskussionen blev det bråk. Flera parlamentariker motades ut. Omröstningen om budgeten var tvungen att ske i en kammare intill, dit journalister och delar av oppositionen inte hade tillträde. Det har fått oppositionen att kalla budgetbeslutet för illegalt.

Partiledaren för regeringspartiet PiS, Jaroslaw Kaczynski, motiverade beslutet efteråt med att ”vi ska inte låta oss bli terroriserade” rapporterar internationell media.

Flera oppositionspolitiker stannade dock kvar i parlamentet under julhelgen där de fortsatte att protestera mot lagförslaget.

Igår möttes dock ledarna för flera polska partier.

Efter mötet kom det polska överhusets talman Stanislaw Karczewski med en kommentar.

– Vi tar ett steg tillbaka, sa han rapporterar Ekot och regeringen backar därmed från förslaget.