Reporters raise their hands to ask a question of Secretary of State John Kerry during a news conference at the State Department in Washington, Thursday, Jan. 5, 2017. (AP Photo/Cliff Owen)

Reporters raise their hands to ask a question of Secretary of State John Kerry during a news conference at the State Department in Washington, Thursday, Jan. 5, 2017. (AP Photo/Cliff Owen)

USA:s utrikesminister John Kerry bad på måndagen hundratals före detta anställda vid utrikesdepartementet om ursäkt för att de förlorade jobbet efter kalla krigets början på grund av sin homosexualitet, i vad som är känt som ”lavender scare”.

”Förr — så långt tillbaka som på 1940-talet, men med fortsättning i flera årtionden — var utrikesdepartementet en av många offentliga och privata arbetsgivare som diskriminerade anställda och jobbsökande baserat på sexuell läggning, och tvingade vissa anställda att sluta eller vägrade att anställa vissa jobbsökande”, skriver han i ett uttalande.

”Det agerandet var fel då, precis som det skulle vara fel i dag”.

Han ber om ursäkt och påpekar att utrikesdepartementet i dag har ett starkt engagemang för mångfald.