Romanian Prime Minister Sorin Grindeanu, center left, poses for the media next to Romanian President Klaus Iohannis after the swearing in ceremony for his cabinet, in Bucharest, Romania, Wednesday, Jan. 4, 2017. Iohannis swore in the new government shortly after it was voted in by parliament, urging it to guarantee an independent justice system and the rule of law, and strengthen its position within the European Union and NATO. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Rumäniens nya s-ledda koalitionsregering med premiärminister Sorin Grindeanu (mitten, blå slips). Foto: Vadim Ghirda/TT

Rumäniens socialdemokratiskt ledda koalitionsregering vann en förtroendeomröstning i parlamentet på onsdagen, vilket innebär att den åter kommer till makten efter ett års frånvaro. Den nya regeringen, ledd av premiärminister Soran Grindeanu, vann omröstningen med röstsiffrorna 295—133.

– I regeringsprogrammet kommer ni att finna alla de åtgärder som PSD-ledaren presenterade under kampanjen, sade Sorin Grindeanu sedan han svurits in i ämbetet som premiärminister.

Socialdemokratiska PSD tvingades lämna ifrån sig makten i november 2015 efter att en dödsbringande brand på en nattklubb i Bukarest ledde till landsomfattande protester mot korruption och slapp offentlig förvaltning. I olika allianser har partiet styrt landet i omkring 17 år sedan kommunismens fall i Rumänien 1989.

TT