Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Den republikansk-kontrollerade senaten har röstat för att sätta igång arbetet med att upphäva Obamacare, som har bidragit till att uppemot 20 miljoner tidigare oförsäkrade amerikaner har fått sjukförsäkring. Enligt tillträdande vicepresident Mike Pence blir slopandet en av de första åtgärderna för Trump-administrationen.

– Den första åtgärdspunkten är att hålla vårt löfte om att upphäva Obamacare och ersätta det med den sorts sjukvårdsreform som kommer att sänka kostnaderna för sjukförsäkring utan att öka storleken på regeringen, säger han på en presskonferens.

LÄS OCKSÅ Obama: ”Jag hade kunnat vinna igen”

Obama gjorde ett sällsynt besök i kongressbyggnaden på Capitol Hill för att betona vikten av att demokraterna skyddar reformen.

– Jag avundas era möjligheter att engagera er i den här kampen att skydda hälsovården för det amerikanska folket, sade han.

Senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer säger att republikanernas plan på att skära ner på sjukvårdsreformen inte skulle ”göra Amerika stort igen”.

– Det skulle göra Amerika sjukt igen och leda till kaos i stället för prisvärd vård.

LÄS OCKSÅ ”Påtaglig rädsla” hos klimatforskare i USA

Sedan reformen antogs har Republikanerna i kongressen röstat mer än 50 gånger för att försöka upphäva hela, eller delar av den, och konservativa har försökt få den ogiltigförklarad.

Republikanerna, som har satt sig emot nästan alla Obamas lagförslag under hans åtta år på presidentposten, anser att Obamacare har lett till ett alltför stort intrång på sjukvårdsmarknaden och att det skadar jobbtillväxten genom att göra det svårare för företagen.

LÄS OCKSÅ Extremhögern: ”Trump ett verktyg för oss”

Republikanerna kommer att ha både Vita huset och kongressens båda kamrar när Trump tar över presidentposten den 20 januari.

TT

LÄS OCKSÅ Fackens kamp mot Trump

LÄS OCKSÅ ”Trumps väljare är de människor han föraktar” – Vesna Prekopic

LÄS OCKSÅ Fackfientlig blir arbetsmarknadsminister i USA

LÄS OCKSÅ Nu väljs USA:s president – formellt

LÄS OCKSÅ Trumps triumf väcker oro

LÄS OCKSÅ Globalpodden ”Vad hände med det amerikanska valet?”

LÄS OCKSÅ ”Trumpanhängare är inga idioter” – amerikanen Jordin Williams som bor i Sverige

LÄS OCKSÅ Analys: ”USA:s vänster står inför utmaningar” – Anders Eld

LÄS OCKSÅ ”Jävligt oroande på ren svenska” – LO-basen om det amerikanska valet

LÄS OCKSÅ Rostbältet stöttar Trump

LÄS OCKSÅ Svårare exportera till USA

LÄS OCKSÅ Hemlighetsmakeri ökar misstron mot skatter