”Ska Sverige bli en Downton Abbey-ekonomi där framgång bygger på att ha turen att födas rik”. Så avslutar Karl-Petter Thorwaldsson och Torbjörn Hållö sin debattartikel på svd.se.

I artikeln tar de båda LO-företrädarna upp frågan kring att Sverige har en relativt hög skatt på vanliga förvärvsinkomster och ingen skatt alls på till exempel förmögenheter och arv.

”Vari ligger rättvisan i att en hårt arbetande LO-familj ska betala högre skatt än den som lever på ärvda rikedomar?”, skriver de.

Som förslag vill LO att de med stora förmögenheter ska bidra mer till det gemensamma och särskilt öka skatterna på kapital. Samtidigt vill de göra det möjligt att minska skatten på arbete, det vill säga en skatteväxling mellan kapital och arbete.

Karl-Petter Thorwaldsson och Torbjörn Hållö kommer däremot inte med några konkreta förslag till hur detta ska gå till i debattartikeln.

LO vill också att de stigande kommunala inkomstskatterna ska pressas tillbaka och tycker att det sker bäst genom att staten tar ett ökat finansieringsansvar för välfärden.