Maria Norkvist, 26, 3D-artist på spelstudion Lionbite i Stockholm, sitter vid datorskärmen och bygger spelmiljöer.

– Efter att ha pluggat bild och form på gymnasiet insåg jag att det är svårt att livnära sig på konst. Då blev det dataspelsutbildning. Nu vill jag fortsätta jobba på spelstudio, säger hon.

Hon har en ljus framtid på arbetsmarknaden. Bristen på kompetent arbetskraft inom dataspelsbranschen i Sverige är oroande stor och hindrar företag från att anställa och expandera, enligt Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor vid Dataspelsbranschen.

– Vi hör ständigt om både större och mindre dataspelsbolag som letar efter personal, säger hon.

Däremot är det inga problem att locka studenter till landets utbildningar för dataspelsutvecklare. Yrkeshögskolan The Game Assembly i Malmö har till exempel totalt omkring 400 sökande till sina 71 utbildningsplatser, som nu utökats för att möta företagens behov. Men lösningen är inte bara fler utbildningsplatser, betonar Johanna Nylander.

– En stor del av branschen behöver kunnig personal med flera års erfarenhet. Spelbranschen är ung och erfaren personal har alltid varit en bristvara. Det behövs en kombination av personal direkt från yrkeshögskolorna och erfarna grafiker och speldesigners utifrån, säger hon.

Arbetskraftsinvandringen har betytt massor för spelbranschen. Spelföretagen drabbas därför också av Migrationsverkets långa handläggningstider, som gör det svårare att rekrytera personal från utomeuropeiska länder, enligt Johanna Nylander.

Yrkeshögskolor och högskolor i Sverige utbildar omkring 300—400 spelutvecklare per år. Men några av dem sugs upp av tech-industrin och IT-branschen som kanske lockar med högre lön, enligt Johanna Nylander.

Andra lockas av jobb utomlands eller byter jobb inom branschen.

– Spelbranschen i sig är så liten så att många duktiga spelutvecklare väljer att hoppa runt mellan olika bolag i världen för att få utvecklas och jobba med nya spelprojekt, säger Johanna Nylander.

Spelstudion Lionbite har löst kompetensfrågan genom att låta studerande spelutvecklare göra sin praktik på studion och sedan stanna kvar där och få mer kunskap på plats.

– Vi har begåvade medarbetare. Men det kan vara svårt att hitta just rätt kompetens, speciellt om man eftersträvar innovation och nytänkande, säger Lionbites game director Victor Leijonhufvud.

Spelrelaterade utbildningar

• Det finns omkring 35 spelrelaterade utbildningar på tretton högskolor och universitet i Sverige. Högskolan på Gotland och Högskolan i Skövde var ett par av de första som satsade på mer specialinriktade dataspelsutbildningar i början av 2000-talet.

• Andelen kvinnliga sökanden till utbildningarna har ökat med 44 procent jämfört med för sex år sedan.

• 18 procent av spelutvecklarna i dataspelsbranschen är kvinnor.

• Förra året hade branschen 3 709 anställda inom de spelutvecklingsbolag som är aktiebolag i Sverige.

Källa: TT, Dataspelsbranschen.