En sörmländsk sjuksköterska fick sin vidareutbildning till barnmorska bekostad av landstinget och hade under tiden studielön. I utbyte skulle hon under två år arbeta på en kvinnoklinik.

När hon insåg att arbetet innebär att genomföra sena aborter skrev hon till arbetsgivaren att hon enbart vill jobba med förlossningar.

Det gick inte landstinget med på. I stället drog arbetsgivaren tillbaka anställningserbjudandet som barnmorska. Vilket fick kvinnan att stämma landstinget på 80 000 kronor för kränkning av hennes samvets- och religionsfrihet.

Den 4 november gav tingsrätten i Nyköping landstinget rätt. Rätten ansåg att i jobbet som barnmorska ingår abortvård.

Nu överklagar barnmorskan domen till Arbetsdomstolen. Till Sörmlands nyheter säger den 42-åriga kvinnan sig vara beredd att gå hela vägen till Europadomstolen. På grund av förlusten i tingsrätten fick hon själv stå får rättegångskostnader på dryga 1,2 miljoner kronor.

Privatpersoner har startat en insamling till henne och hon uppger att hon hittills fått in cirka 350 000 kronor.

Hennes juridiska ombud Ruth Nordström, ordförande för den juridiska organisationen Skandinaviska människorättsjuristerna och aktiv inom Livets ord, har samma roll i det tidigare så kallade barnmorskemålet.

Det fallet har liknande omständigheter som i det från Sörmland, där en småländsk barnmorska också nekades arbete inom region Jönköping för att hon på grund av religiös övertygelse inte vill utföra aborter. Även hon förlorade i tingsrätten och har överklagat till Arbetsdomstolen. Det fallet ska upp till huvudförhandling i slutet av januari i år.