Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Enligt uttalandet från IS var det en av ”kalifatets soldater” som slog till mot nattklubben, där 39 nyårsfirare dödades, rapporterar Reuters och AFP.

Gärningsmannen lämnade sitt vapen när han efter den sju minuter långa skottlossningen på nyårsnatten lyckades smita från platsen, efter att ha bytt kläder, och är fortfarande på fri fot.

Enligt obekräftade uppgifter i turkiska medier misstänks mannen ha kommit från Centralasien och kan ha kopplingar till den terrorcell som utförde dådet mot Istanbuls Atatürk-flygplats i juni.

Under måndagen har åtta personer gripits, misstänkta för kopplingar till dådet. Men enligt den turkiska nyhetsbyrån Dogan ska inte mannen som utförde attacken finnas bland de gripna. Turkiets premiärminister Binali Yildirim avvisar uppgifterna om att den skyldige skulle ha varit utklädd till tomte.

27 av dödsoffren var utlänningar, elva turkiska medborgare. Kanadas premiärminister Justin Trudeau skickade i natt sina kondoleanser, sedan det stod klart att en av de döda är en kanadensiska.

Flera hundra människor befann sig inne på nattklubben när skytten öppnade eld. Förutom de 39 personer som dödades skadades 65 i dådet.

Slog till efter tolvslaget

• Gärningsmannen kom till den populära nattklubben Reina med en taxi, 75 minuter efter tolvslaget. Efter att ha plockat fram ett automatvapen sköt han ihjäl en polis och ytterligare en person vid entrén.

• Enligt den turkiska tidningen Hürriyet avlossade han sedan sammanlagt 120 skott inne på den exklusiva nattklubben, som ligger vid Bosporens strand och är populär bland kändisar och utlänningar.

• Efter att ha bytt kläder uppges gärningsmannen ha lyckats lämna klubben och fly, trots avspärrningar.

• 39 personer dödades i attacken och ytterligare 65 skadades. Av de dödsoffer som identifierats är 25 utlänningar och elva turkiska medborgare.

• Terrorgruppen IS hävdar i ett uttalande att en av ”kalifatets soldater” låg bakom attacken.

TT