Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Avtal om vapenvila är inte sällsynta i Syrien. För det mesta slutar det med fiasko, men den nya överenskommelsen är enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan en ”historisk möjlighet” att få slut på det snart sex år långa kriget som skördat flera hundra tusen människoliv.

Eldupphöret mellan regeringsarmén och den väpnade oppositionen ser i stort sett ut att hålla. Varken artilleribeskjutning, flygräder eller strider på marken har hörts sedan midnatt, enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondenter i Damaskus och Idlib.

I Hamaprovinsen bröt strider ut då islamistgrupper angrep och tog över en av regimstyrkornas ställningar, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

– Små rebellgrupper och väpnade lojalister försöker förstöra vapenvilan, eftersom den innebär slutet för deras närvaro, säger Rami Abdel Rahman på SOHR till AFP.

I området kring staden al-Bab genomförde Ryssland flygräder mot terrorgruppen IS, enligt turkiska militären. Tolv jihadister dödades, men IS omfattas enligt syriska regeringsarmén inte av överenskommelsen om eldupphör.

Inte heller Jabhat Fatah al-Sham, tidigare al-Nusrafronten, är en del i vapenvilan. I nordvästra Syrien är dock jihadiströrelsen allierad med flera av de rebellgrupper som står bakom avtalet, vilket kan leda till komplikationer.

Vapenvilan består av tre delar: ett avtal om eldupphör, en samling åtgärder för att säkra eldupphöret och en överenskommelse om kommande fredssamtal som väntas hållas i Kazakstans huvudstad Astana under övervakning av Ryssland och Turkiet.

Det faktum att regeringarna i Moskva och Ankara har kommit överens utan Washingtons inblandning ses av många bedömare som ett tecken på att både USA och FN har blivit utmanövrerade i Syrien.

Oppositionsgrupperna som ställt sig bakom vapenvilan representerar sammanlagt omkring 62 000 stridande, enligt Ryssland.