Portrait of Santa Claus carrying heavy sack with presents

Foto: Colourbox

Till nästa jul kan det vara dags för jultomten att flytta. Oavsett om han håller till vid Nordpolen eller finska Rovaniemi – meningarna går isär – så skulle han ha bättre möjligheter att göra sitt jobb om han flyttade till Jokkmokk. Det har forskare i Lund kommit fram till.

Forskarna har använt satellitbilder och studerat nattljus för att följa hur flyttströmmar går och hur jordens befolkning fördelar sig. Och en bieffekt blev alltså att de kom fram till den exakta punkt tomten borde utgå från för att ha så lätt som möjligt att nå hela jordens befolkning med julklapparna.

– Resultatet kan verka förvånande, men när man tittar på en jordglob förstår man bättre, säger kulturgeografen Ola Hall, Lunds universitet, i ett pressmeddelande.