Anders Ferbe och Anders Weihe

La maglia rosa
La maglia rosa, den rosa ledartröjan, är sedan 1931 förknippad med totalledaren av cykelloppet Giro d’Italia. Den rosa färgen är synonym med ledning och framgång. Under löneracet på svensk arbetsmarknad bärs den rosa ledartröjan av två förhandlare inom industrin. Det är Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen och Anders Ferbe, ordförande för IF Metall. Båda befinner sig tveklöst i spetsen, före ett helt koppel av jagande fackförbund och arbetsgivarorganisationer.

Ylva Johansson

Mission Impossible
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, regeringens egen Ethan Hunt (Tom Cruise), får en cd-box med Mission Impossible I – V. Hon behöver inspiration och en förebild för att klara det enskilt mest utmanande uppdrag (etablering och integration) som någon minister har i den röd-gröna regeringen.

Carola Lemne

Vill ni se en stjärna, se på mig …
Given mottagare av Zarah Leanders klassiker är Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne som inte står originalet långt efter, det gäller både utstrålning och musikalisk förmåga. Också en född entertainer kan behöva piggas upp inför en lång vinter där sång och musik blir en tydlig bristvara.

Anna-Karin Hatt

Julläsning
Anna-Karin Hatt, Almegas vd, får en alldeles särskild julhälsning genom en av arbetsmarknadens nestorer, Bertil Rehnberg. Kanske kan hans ”Till arbetsmarknadens förfogande” inspirera och medverka till en smidig avtalsrörelse i vinter.

Peter Jeppsson

Easy Rider
Peter Jeppsson, Svenskt Näringslivs vice vd, kan glädja sig åt ett litet, hårt paket under granen. Filmen Easy Rider är en påminnelse om att bikersäsongen snabbt närmar sig för denne inbitne mc-förare.

Samtliga organisationer

Miniräknare
Miniräknare är också en av arbetsmarknadens stora julklappssuccéer i år. Ingen mottagare är nämnd och ingen glömd. Tomten har därför skickat med ett hundratal så att alla organisationer ska få var sitt exemplar. Det märkliga eller finurliga med den här miniräknaren är att den inte går att använda om slutsumman av alla matematiska ansträngningar överstiger 2,8 procent eller 672 kronor. Räkneverket är helt enkelt låst.

Karl Petter Thorwaldsson

Ju mer vi är tillsammans
Ernst Rolfs trallvänliga klassiker från 1924, ”Ju mer vi är tillsammans”, är väl inslagen och avsedd för LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson, arbetsmarknadens trivselnisse. Förhoppningen är att han tillsammans med Göran Arrius och Eva Nordmark ska inspireras av klappen och höja ambition och frekvens i umgänget över organisationsgränserna.

Susanna Gideonsson

En guldpläterad rubank
Susanna Gideonsson, Handels ordförande, tillägnas en guldpläterad rubank. Klappen är en påminnelse om att hyvling är ett allvarligt hot mot medlemmarnas trygghet som måste undanröjas.

Alla fackförbund

Trollerilåda
En trollerilåda finns också under granen. Den innehåller verktyg för att förhandla fram löneökningar utan hänsyn till den norm som etablerats på arbetsmarknaden. Intresset för lådan och kunskapen om hur man lever sitt löneliv under radarn är mycket stort. Alla vill veta hur man får mest samtidigt som det syns minst.

Torbjörn Johansson

En vallhund
En border collie finns inslagen i paketet som är avsett för LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Hans närmast eviga kamp för att hålla ihop fårskocken med 14 understundom ilskna och vrånga förbund kräver mer än en man. Fårhunden ska hålla eventuella utbrytare i schack och göra det enklare att fösa gruppen fram mot gemensamma beslut om evig samordning av avtalskrav och uppträdande i avtalsrörelser.

Stefan Löfven

Tomtens egen dikt
En dikt inspirerad av den tidigare finansministern Kjell Olof Feldt finns också i julklappshögen. Klappen är till statsminister Stefan Löfven och avsedd att läsas högt vid regeringssammanträden.

Lärarmiljarder är ett djävla skit
Men nu har vi baxat dem ända hit
Få se om guldregnet slutligen hjälper
eller om fröknar och magistrar ändå oss stjälper
hoppas dom äntligen fattar vad vi vill visa
det här är ju vägen som leder till Pisa

Tomtenisse: Tommy Öberg

Illustration: Helena Bergendahl

Illustration: Helena Bergendahl Klicka på bilden för att se den större