Skott sköts i luften för att fira, strax efter att regeringsarmén meddelade att de sista bussarna med rebeller och civila lämnat östra Aleppo. Den syriska regeringsarmén kungjorde i en kommuniké att säkerheten återvänt till Aleppo sedan staden ”befriats från terrorism och terrorister”.

Enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC) har totalt 34 000 människor lämnat staden.

Västra Aleppo har kontrollerats av regimen under hela konflikten. Där har över 100 civila dödats i granatattacker, enligt SOHR.

– Glädjen är enorm. Livet återvänder till Aleppo i dag, säger Omar Halli, som var en av de tusentals invånarna i den västra delen av staden som firade.

Aleppo, Syriens näst största stad, var tidigare ett ekonomiskt nav, hamnade i krigets frontlinje och är i dag till stora delar en ruinstad efter år av hårda strider och intensivt bombardemang. Affärsmannen Aly Akkam, som föddes i Aleppo, firade och förutspår att staden kommer att bli ett ekonomiskt nav igen.

– Aleppo kommer att komma tillbaka ännu starkare, säger Akkam och tillägger att han planerar att återvända till den gamla delen av staden där han hade en textil butik som han var tvungen att överge när kriget startade.

Oppositionella styrkor intog stadens östra delar i juli 2012. Regeringsstyrkor har sedan dess slagits för att återta full kontroll över Aleppo, något som alltså nu ser ut att ha lyckats.

Fakta: Offensiven mot Aleppo

• Den syriska regimen och dess allierade inledde sin avgörande offensiv mot det rebellkontrollerade östra Aleppo den 15 november. Syftet var att återta kontrollen över hela staden, som varit delad mellan regimen och rebeller sedan 2012. En mindre del hålls av kurdiska styrkor.

• Många civila har dödats i östra Aleppo sedan offensiven inleddes, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. Även i det regimkontrollerade västra Aleppo har över 100 civila dödats i granatattacker, enligt SOHR.

• Förlusten av Aleppo anses vara det största slaget mot den syriska oppositionen sedan konflikten inleddes i mars 2011.

TT