STOCKHOLM 20161125 SpÂmannen Heikki Vesa l‰gger en stj‰rna att sp efter. Heikki tar inte mot besˆk l‰ngre men spÂr via telefon och gˆr ‰ven horoskop. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Heikki Vesa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Vi har inte hunnit packa upp alla tomtar än. Det är två lådor kvar, och hela källaren full.” Astrologen Heikki Vesa och hans fru Jane Martinsson delar intresset för tomtar i tegelvillan ute på den uppländska landsbygden där träskylten ”Vesa” vittnar om att här bor en legend som antagligen vet om att han är det.

Trots att huset redan före första advent är fullt av tomtar är paret alltså inte riktigt klara. Tomtar är ”trevliga”, tycker Heikki. Han är 79 år numera och orken finns inte längre för att ta emot människor i hemmet.

Däremot skriver han horoskop till kvällstidningar, Hemmets journal, lägger ödestrianglar (ett dataprogram han själv byggt) och svarar till och från när någon ringer. Trevligt, rart, vänligt, romantiskt, tomtebolycka är ord som återkommer i hans horoskop.

Varför ska man läsa dina horoskop?
– Förströelse. Horoskop ska vara roliga. Man ska inte ta det allvarligare än så. Slår det sedan in, tacka gudarna för det. Men man ska inte bita sig fast så jäkla mycket vid vad andra gubbar och gummor säger. Bygg dig själv.

Han lägger snabbt till att han tror på det han säger. Men han har svårt för siare som kommunicerar med döda eller talar om när man själv ska trilla av pinnen.

– Många kryddar med obehag. Jag dultar nog mer med folk. Det ska vara vänligt, blommor, inte elak död. Ser jag dåliga nyheter försöker jag leda in dem på en annan väg.

Hur ser du det?
– Det är en feeling, en känsla jag har inom mig.

Han säger att han har haft den sedan barnsben. Som fyraåring kom han som krigsbarn från Finland och hamnade hos en fosterfamilj i Stockholm.

– Det jag såg hyssjades ju ner då. Men när jag väl som vuxen kom ur galoscherna och bestämde mig för att träffa folk och lägga deras stjärnor blev det full fart.

Han jobbade som revisor ett tag. ”Det var väl lite kul, kanske”. I 20-årsåldern provade han att sätta in en radannons i en kvällstidning. Den låg ute i en månad. Sedan var det fullbokat i ett år.

– Jag fick sluta svara i telefon. Det var nästan skrämmande populärt. Men sedan dess har jag ägnat mig åt spådomar och det astrologiska rakt igenom.

Det kostar 25 kronor i minuten att ringa honom.

– Men då tar Hemmets journal hälften och Telia sitt.

Det människor vill veta av Heikki Vesa kretsar då som nu främst kring kärlek och ekonomi, säger han. ”Kärleken är ju det största, men så jäkla konstigt”.

– Tidigare var det många kändisar, men de börjar dö av. Och förr främst kvinnor. Men nu är det karlar i massor, om än det ena än det andra.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Heikki Vesa

Yrke: Astrolog, siare. ”Jag har aldrig brytt mig om titlar, så jag vet inte egentligen.”

Ålder: 79 år.

Familj: Hustrun Jane Martinsson, 85 år (de träffades under en session), två bichon frisé: Winnie the Pooh och Jullan.

Bor: Knivsta, Uppland.

År i yrket: Ser det inte som ett yrke, men cirka 60.

Ville bli som barn: Var väldigt förtjust i tanken på polis, eller något med tåg, buss, spårvagn. ”Men nu blev det sådana här kommunikationer i stället.”

Bäst med jobbet: ”Att jag lever.”

Sämst med jobbet: Att det kunde bli stor press, mycket folk som kom i perioder. ”Jag fick en hjärtinfarkt, men det gick bra. Sedan finns det mycket avundsjuka bland astrologer.”

Om astrologer

Antal: Oklart.

Utbildning: Man kan få certifikat eller diplom av privata aktörer.

Framtid: Svårt att sia om.

Lyssna på Heikki Vesa i klippet nedan! Vänd mobilen för att se det i helskärm.