STOCKHOLM 20101222 Rondellkˆrning. V‰nstersv‰ngar kan vara svÂra fˆr alla bilfˆrare, men med nedsatt simultankapacitet ‰r det ett extra farligt moment fˆr ‰ldre personer. Foto Anders Wiklund / SCANPIX / kod 10040

Foto: Anders Wiklund/TT

Sopkaos, överbeläggningar inom vården och risk för det egna livet på Postnord. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 50

• 400 personer vid Kriminalvården och Postnord riskerar dagligen livet i samband med sitt arbete i Norrköping. Det rapporterar SVT som har varit i kontakt med skyddsombuden som beskriver en farlig arbetsmiljö för medarbetarna. Personalen måste bland annat passera en av Norrköpings mest trafikerade rondeller, den så kallade Kungarondellen, där flera olyckor har inträffat. Nu kräver skyddsombuden åtgärder från Norrköpings kommun.

• Sopkaos kan vänta i Stockholm i vår. Stadens upphandling är avbruten och anställda på företaget Liselotte Lööf säger nej till att rycka in och rädda verksamheten ett halvår till, i väntan på att nya aktörer tar över, skriver bland annat Transportarbetaren. Katarina Johansson, enhetschef på det kommunala bolaget Stockholm Vatten som ansvarar för avlopp, vattenförsörjning och avfallshantering, är dock hoppfull och hoppas kunna lösa situationen snabbt.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 49

• Under 2015 arbetade svenskarna drygt 4,6 miljoner timmar övertid varje vecka. Det motsvarar drygt 116 000 heltidstjänster, eller en tredjedel av samtliga arbetslösa i landet, enligt en ny studie från TCO. Tjänstemannagrupper inom TCO och Saco arbetade mer övertid än LO-medlemmar. Och framför allt män som arbetar i privat sektor är överrepresenterade i statistiken. Enligt TCO-rapporten uppfattar stora grupper mer eller mindre uttalade krav på att fullgöra samma arbetsuppgifter på kortare och kortare tid.

• Överbeläggningarna i vården ökar i 18 av 21 landsting, visar en granskning av Dagens Samhälle. Läget är värst i Sörmland, Västernorrland och Västmanland. En jämförelse mellan oktober i år och oktober förra året visar på 30 procent fler överbeläggningar. Enligt Vårdförbundets ordförande  Sineva Ribeiro beror vårdplatsbristen på bristen av yrkesverksamma inom vården. Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, menar att läget är mycket allvarligt och att vården inte är tillräckligt patientsäker.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 48

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 47

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 46

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 45

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 44

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 43

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 42

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 41

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 40

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 39

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 38

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 37