NYMartin-K-webbledartopp

Sverigedemokraternas syfte med att koppla invandrarhat till kritik mot LO – något vi sett exempel på den senaste tiden – är inte att försöka ställa svenskar mot invandrare. Syftet är i stället att skapa en invandrarfientlig klick bland svenska arbetare som kan riktas mot andra svenska arbetare. Huvudsyftet är därmed att splittra facket.

Influensen från USA är tydlig. De amerikanska facken lyckades aldrig nå framgång eftersom vita arbetare aldrig kunde enas i synen på svarta. En del insåg den nödvändiga solidariteten för att uppnå facklig framgång. Andra gjorde det inte. Och högerkrafter gick in för att underblåsa denna motsättning. Resultatet blev en svag och splittrad fackföreningsrörelse.

Utan den nödvändiga solidariteten mellan alla arbetare oavsett ursprung och etnicitet blev följderna förödande. I många fall har amerikanska arbetare samma reallön i dag som de hade för 40 år sedan.

I Sverige har en genomsnittlig arbetare genom starka fackföreningar i stället lyckats öka sin reallön med i snitt över 50 procent på tjugo år.

Att utmåla LO som en del av en ”överhet” som inte ser arbetarnas intressen är en del av denna splittringsstrategi.

Vägen framåt är dock den rakt motsatta, alla arbetare måste solidariskt gå samman runt krav på rimlig lön och rimliga villkor i arbetet.