Julen är i antågande. Till dofter av knäck och glögg kommer familjer att samlas under stundande ledighet för att fira jul med varandra. Runt om i landet vaktar barn redan nu växande julklappshögar och föräldrar stressar på för att hinna det sista innan julaftonslugnet lägger sig.

Två män, 23 år och 59 år gamla, kommer inte att få tillbringa helgdagarna med sina nära. Den 7 november mötte de döden utanför Fredriksberg i Dalarna. De två elmontörerna utförde ett arbete på elledningen mellan Lesjöfors och Fredriksberg. Något gick fel och de två männen fick 30 000 volt genom kroppen.

Vad som egentligen hände vid olyckan utreds just nu av polisen, Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket. Innan utredningen är klar ska man vara mycket försiktig med att dra några slutsatser. Men som Arbetet kan visa finns det flera gemensamma nämnare med tidigare allvarliga arbetsplatsolyckor. Det handlar om underentreprenörskedjor, avsaknad av svenska kollektivavtal och språkförbistring. Läs mer här.

Tyvärr utmärker sig också Ellevio och dess tidigare ägare Fortum. Sedan Ellevio bildades har ytterligare en montör omkommit på arbetsplatsen och 2014 var det fyra personer som arbetade på Fortumbolags uppdrag miste livet. Det väcker allvarliga frågor och säkerhetsarbetet inom dessa verksamheter.

Inom byggsektorn har långa underentreprenörskedjor varit ett länge uppmärksammat bekymmer. Där har Byggnads förhandlat fram en skärpning av huvudentreprenörernas ansvar.

Till Arbetet säger Elektrikerförbundets andre vice ordförande Ulf Carlsson att det är något man planerar att ta upp även i det egna förbundets avtalsförhandlingar. Det vore sannolikt ett smart beslut för att sätta press på arbetsgivarna att ta större ansvar för de företag man anlitar.

Det allvarliga, som Uppdrag granskning avslöjade 2014, är att de fällande domarna efter arbetsplatsolyckor är få och att det i genomsnitt tog tre och ett halvt år innan domstolsbeslut.

Det gör inte direkt att företag som slarvar med säkerheten har anledning att känna att de har en blåslampa riktad emot sig. En översyn skulle behövas för att se till så att polis och Arbetsmiljöverket har tillräckligt med resurser för att ställa ansvariga till svars.

Det nummer du nu håller i handen är årets sista. Arbetet är åter den 13 januari. I mellandagarna uppdaterar vi med aktuella nyheter på arbetet.se. Redaktionen tackar för i år och önskar en god jul!