LÄS OCKSÅ Hyvling okej enligt Arbetsdomstolen

Efter den omtalade ”hyvlingsdomen” där Handels stämde Coop för brott mot turordningsreglerna och men förlorade vill nu Socialdemokraterna att las görs om. ”Las numera en lag om anställning utan skydd”, menar företrädare för LO och S i en gemensam debattartikel.

”Luckan som Arbetsdomstolen öppnat upp i Lagen om anställningsskydd måste stängas. LO och Socialdemokraterna är överens om att las snarast möjligt måste ändras. Det regelverk som idag gäller vid arbetsbrist och uppsägningar med turordningsregler och uppsägningstid, måste även börja tillämpas när en arbetsgivare gör om heltider till deltider”, skriver Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels, Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO, och Raimo Pärssinen, ordförande (S) i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

LÄS OCKSÅ AD får pröva fler hyvlingsmål

Tillsammans ger de förslag på åtgärder liksom hur tillsvidareanställningar på heltid ska bli norm på arbetsmarknaden. Att ta bort visstid ur las har varit Handels hjärtefråga under lång tid, men hittills har Socialdemokraterna inte velat gå så långt. Men i debattartikeln öppnar partiet upp för detta.

Till tidningen Handelsnytt säger Raimo Pärssinen:

– Jag har varit väldigt tydlig med att det här måste göras. Det finns ett stort godtycke när det gäller allmän visstid och om vi ska göra ändringar i las är det lika bra att ta bort den regeln också.

Tror ni att ni kan få igenom ändringar av las i riksdagen?
– Nej det tror jag inte, men då kommer vi att ta politisk strid för det. Vi får gå till val på frågan, säger Raimo Pärssinen till Handelsnytt.

Fakta

I februari 2015 tvingades majoriteten av de fast anställda på Coop Forum i Örebro gå ned i tid. 30 timmar i veckan blev den nya heltiden. Men många fick bara 25 timmar. En person gick miste om hela 13 timmar i veckan. Ingen hänsyn togs till antal arbetade år och ingen uppsägningslön gavs. Handels stämde i Arbetsdomstolen hösten 2015.

30 november 2016 kom domen som ger Coop rätt. Det var omplaceringar enligt paragraf 7 i lagen om anställningsskydd.

Källa: Handelsnytt