LÄS OCKSÅ LO: Reglerad invandringspolitik åter

Det är på DN Debatt som LO-ledningen bland annat kräver att ”Sverige måste återgå till den både reglerade och solidariska invandringspolitik som Socialdemokraterna historiskt stått för” och att ”vi måste ha ett system som gynnar dem som arbetar i vårt land, inte arbetsgivare som dumpar våra löner”.

– Det är lite märkligt. Sverige har en högst reglerad invandringspolitik genom de åtstramningar som gjordes förra hösten. Läser man artikeln får man intrycket att det som hände förra hösten är det normala – inte en unik katastrofsituation som nådde Europa, säger Ulf Bjereld, och poängterar att han uttalar sig både i sin roll som professor i statsvetenskap och som ordförande för socialdemokratiska Tro och solidaritet.

Varför kommer en sådan här artikel just nu?
– Vi har haft en debatt om en så kallad politisk elit som inte lyssnar på folket. Den har skapat oro. Inte  hos folket främst, utan bland de politiska partierna. Formuleringarna i artikeln kan man tolka som att även LO-ledningen känner så inför den debatten. Men det är lätt att se ett mönster som inte finns.

Så man följer Socialdemokraterna?
– Ja, i den här frågan. Att vi ska lyssna på rösterna som riskerar att gå till SD eller som redan gjort det är ett mantra. Men att påstå att man aldrig lyssnat är märkligt. Jag tycker att politiska partier och fackföreningar ska stå upp för sina värden och sin politik. Sedan är det upp till medborgarna att förhålla sig till det. Men det är min syn på demokrati.