LÄS OCKSÅ LO: Reglerad invandringspolitik åter

LO:s ledning skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag att de snabbt växande klyftorna i Sverige inte bara kan skyllas på den tidigare högerregeringen – arbetarrörelsen är medskyldig. Den måste nu ”på allvar svara på de frågor människor ställer”, annars kommer populistiska och rasistiska krafter att göra det.

Och ett av de områden där ”det är nödvändigt att ändra riktning” är alltså invandringspolitiken. Sverige måste återgå till den ”både reglerade och solidariska” invandringspolitik som Socialdemokraterna har stått för historiskt.

Ombedd att precisera vilken politik det handlar om svarar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson:

– Sverige har inte bara haft en flyktingpolitik sedan de borgerliga partierna och Miljöpartiet gjorde upp 2008. Dessförinnan hade vi en reglerad och solidarisk invandringspolitik, egentligen ända sedan 1950-talet. Det var ingen slump att det var till Sverige chilenarna kom på 1970-talet, iranierna efter ayatollans övertagande på 1980-talet eller bosnierna i början av 1990-talet.

– För den som har skyddsbehov har vi haft en generös invandringspolitik, men samtidigt har den varit reglerad. Det har funkat väldigt bra. Det är först i och med den här avarten som Miljöpartiet och de borgerliga sydde ihop som de tappade kontrollen. Det är väldigt synd.

– Vi vill helt enkelt gå tillbaka till den politik som gällde på Göran Perssons, Ingvar Carlssons och Olof Palmes tid. Det tror vi på.

LÄS OCKSÅ Ulf Bjereld (S) ”Märklig debatt från LO”

Ombedd att precisera vad han menar med ”avart” fortsätter LO-ordföranden:

– Det var både en arbetskraftsinvandring och ändrade regler som gjorde att vi stack ut bland alla andra länder. Och det är väldigt uppenbart att man då utsätter sig för ganska stora risker.

– Sedan finns det många, många människor i världen som har ett genuint skyddsbehov. Och vi säger inte att de inte ska få det prövat, naturligtvis inte. Men det ska ske i ordnade former, och framför allt, här är vi beroende av att hela EU går åt rätt håll. Det är inte ofta jag håller med Moderaterna, men de sa häromveckan att man kan tänka sig att straffa de länder i EU som inte är med och bidrar ekonomiskt. Varför inte? Det har ju Moderaterna rätt i.

I en intervju i Arbetet i december 2015, då ”flyktingkris” var det dominerande temat i svensk politik, sa Karl-Petter Thorwaldsson apropå flyktingströmmen att ”politikerna är alldeles, alldeles för negativa”.

Invandringen behövde inte hota sysselsättningen, enligt LO:s ordförande, som bedömde att Sverige kan ta emot 100 000 flyktingar om året.

Men Karl-Petter Thorwaldsson förnekar bestämt att han har bytt fot.

– Jag har inte tänkt om. Hösten 2015 kom 80 000 på två månader, vi hade en period när vi inte kunde ge folk tak över huvudet. Det var väldigt uppenbart att det inte fungerade. LO gick inte emot överenskommelsen (om hårdare regler för uppehållstillstånd, Arbetets anmärkning), utan vi sa att det måste vi acceptera.

– Nu ser vi att förändringen med tillfälliga uppehållstillstånd skadar arbetsmarknaden. Därför är vi angelägna att komma tillbaka till ett normalläge så snabbt det går. Vi tror inte på tillfälliga uppehållstillstånd.

LÄS OCKSÅ LO:s ordförande: Investera Sverige ur krisen

I debattartikeln gör LO-ledningen några nya ställningstaganden. Skolval och skolpeng måste reformeras för att motverka segregationen i skolan, som visar sig i att elevernas socioekonomiska bakgrund får allt större betydelse för hur de lyckas med studierna. LO anser att ett förstatligande av skolan bör övervägas, kräver ett totalstopp för vinstuttag i friskolorna – och vill se ett förbud mot religiösa friskolor.

– Religiösa friskolor är inte primärt en facklig fråga, medger Karl-Petter Thorwaldsson. Men vi är emot den här uppdelningen av barnen. Jag tycker faktiskt att Folkpartiet har rätt här. Skolan ska bygga på vetenskaplig grund. Och det är viktigt att barnen får en möjlighet att lära sig i skolan alldeles oavsett vilken religion deras föräldrar har. Det finns en möjlighet att göra en blocköverskridande överenskommelse nu när Liberalerna har lagt det förslaget. Det ser vi gärna.

LO-ledningen betonar alltså att klyftorna i Sverige började växa redan under 1980- och 1990-talen. Arbetarrörelsen måste bli mer lyhörd för vanliga människors problem, enligt de fyra i LO-ledningen, som nästa år ska lägga annat arbete åt sidan får att besöka arbetsplatser över hela Sverige.

Varför tror du att arbetarrörelsen tappat kontakten med vanligt folk?
– Det är svåranalyserat, och man ser det inte när det händer, svarar Karl-Petter Thorwaldsson. Men alldeles uppenbart har det i hela Västvärlden uppstått en skillnad mellan vanligt folk, arbetslösa som inte känner sig som en del i samhällsutvecklingen, och dem som styr.

– Mitt uppvaknande kom på midsommarafton med Brexit, då vi såg vilka som hade röstat för att Storbritannien skulle lämna EU. Och naturligtvis med Trump. Vi har fått en uppdelning som populistiska och främlingsfientliga krafter nu utnyttjar. Då kan man skälla på det – eller också lyssna till vad folk har att säga, och ställa om politiken efter det så att de också känner att de är med på resan framåt.