NYMartin-K-webbledartopp

Lars Calmfors, ordförande i Svenskt Näringslivs Arbetsmarknadspolitiska råd, skriver i Dagens Nyheter att det behövs fler enkla jobb med riktigt låga löner. Detta eftersom många nyanlända inte har utbildning för de jobb som finns.

Hans låglönelinje är inte ny, till exempel argumenterade alla borgerliga partier för den i onsdagens riksdagsdebatt om integration på arbetsmarknaden.

Teorin baseras på att företag köper mer av billiga produkter. Om det behövs svetsare så anställer de visserligen ingen som kokar kaffe. Däremot kan de nog få för sig att anställa en kaffekokare eller annat tjänstefolk om de praktisk taget får dem gratis.

Men låglönehetsarna glömmer att detta borgerliga ”drömscenario” är vad Sverige en gång var. Med en aktiv arbetsmarknads- och utbildningspolitik lyckades vi dock höja produktivitet och löner samtidigt som vi höjde sysselsättningen till Europas högsta.

Nu påstår låglöneivrarna att samma strategi är omöjlig i dag för dem som kommer hit. Trots att de flesta faktiskt redan har en utbildning, något som alltid förbigås av låglöneivrarna.

Dessutom skulle de nya jobbens låga löner snabbt spridas till de jobb som redan finns. Det skulle naturligtvis gynna arbetsgivarna. Men det skulle varken gynna de anställda, företagens konkurrenskraft eller Sveriges tillväxt.