Lars Lindgren. Foto: Tomas Oneborg/TT

Transport slår nu tillbaka mot uppgifterna om åsiktsregistrering. – Det handlar om en arbetsplats där minnesanteckningar sparats på en dator av misstag, säger förbundsordförande Lars Lindgren.

Tidningen Transportarbetaren har i en rad artiklar uppmärksammat hur fackförbundet Transport har kartlagt såväl medlemmar som icke medlemmar och lagrat informationen digitalt.

Det har funnits ett formulär som använts av förbundets organisatörer, som anställdes 2011, för att få igång fackligt arbete ute på större arbetsplatser på framför allt lager och terminaler.

Tidningen har kommit över ifyllda dokument där det bland annat finns en femgradig skala över individens inställning till facket, och även utrymme för organisatörernas egna reflektioner där sådant som politisk tillhörighet och sjukdomar förekommer.

– Jag blev minst sagt överraskad av de uppgifterna. Det är helt oacceptabelt och högst beklagligt. Det man ska göra är att notera det som behövs för att organisera fackligt arbete. Ingenting annat, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren.

Men enligt honom handlar det om ett misstag i ett fall. En organisatör har skickat in uppgifter från en arbetsplats till en enskild medarbetare på förbundskontoret. Totalt rör det sig om cirka 200 formulär.

– Det är minnesanteckningar från ett projekt. Den enda som har kunnat ta del av det är medarbetaren själv och vår dataenhet. Nu kan ingen komma in i filen utan vi lämnar över allt till Datainspektionen som får avgöra om det rör sig om åsiktsregistrering.

Vad säger ni till de 200 arbetare som finns med i formulären?
– När Datainspektionen tittat på filen har vi inga som helst problem att kontakta samtliga personer som finns, om inspektionen anser att vi bör det.

Lars Lindgren vill inte berätta vilken arbetsplats det rör sig om. Men formulären är upprättade 2013. Hur länge förbundet använt sig av formulären kan han inte säga, men han garanterar att förbundet inte använder sig av dem i dag.

Hur kom ni fram till att de är bra att gradera människors fackliga intresse?
– Det kan jag inte svara på. Det är en detaljfråga. Jag är förbundsordförande och högst ansvarige, men jag utformar inte blanketter.

Enligt Lars Lindgren arbetar organisatörerna i dag mer med att få fram en helhetsbild av  fackligt engagemang på en arbetsplats. Hur många är med i facket och vilka problem är vanliga på arbetsplatsen. I regel håller ett projekt på en  arbetsplats på i två till tre månader. Organisatörerna för under projektets gång minnesanteckningar.

– Man har möten och kan ju behöva notera vilka som är intresserade av fackliga frågor för att komma ihåg dem på en stor arbetsplats. Säger någon nej för fan, till att vara med i facket, görs en anteckning så att man inte lägger ner mer tid på den personen. Men när arbetet är klart ska alla anteckningar förstöras. Det är direktivet.