BILD 1 AV 4 STOCKHOLM 20080331 Duvor parar sig i vÂrv‰dret p mÂndagen i Kungstr‰dgÂrden i Stockholm. Foto Bertil Ericson / SCANPIX kod 10000

Foto: Bertil Ericson/TT

Duvbajs som hälsofara, tomma vårdplatser och stängning av Röhsska museet. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 49

• Vid renovering av bostäder i Växjö upptäcktes en oväntad hälsofara, skriver Byggnadsarbetaren. Under taket doldes stora mängder duvbajs som bland annat kan ge salmonella och papegojsjuka. På vissa håll var isoleringen täckt med ett tio centimeter lager av spillning. Björn Lindbergh, specialtekniker från Anticimex, menar att duvor är som råttor med vingar och att deras spillning innehåller mycket farliga svampar och bakterier.

• Efter många år med problem och konflikter stänger nu Röhsska museet i Göteborg. Under stängningen som varar i 15 månader omplaceras personalen till andra arbetsplatser. Kulturnämnden i Göteborg konstaterar i sitt beslut till stängningen att Röhsska under minst 15 år har haft problem med dålig psykosocial arbetsmiljö, hög omsättning på chefsposterna och hög sjukfrånvaro, rapporterar TT.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 48

• Mögel och fukt i Vänersborgs kommunhus kräver renovering för 100 miljoner kronor, enligt kommunstyrelsen. Just nu planeras rivning av sessionssalen där det mesta av problemen med fukt och mögel sitter, skriver TTELA. Efter jul kommer samhällsbyggnadsnämnden att ta upp frågan. För att ha råd med rivningen måste kommunen låna pengar.

• Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad behöver numera sätta in väktare vid gudstjänster, barndop och vigslar. Personalen har fått utbildning om hot och våld. Församlingens förvaltningschef Bengt Alvland menar i Kristianstadsbladet att kyrkan blivit en värmestuga, sedan det satts in fler ordningsvakter på järnvägsstationen och i andra byggnader i Kristianstad. Följden har blivit att personalen hittar använda kanyler och krossade spritflaskor i kyrkan. Vid något tillfälle har någon onanerat i kyrkbänken, det har klättrats i orgelfasaden och gjorts försök att stjäla kyrksilvret.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 47

• Var tionde vårdplats på Sveriges 23 största sjukhus står tom. Totalt handlar det om 1 506 vårdplatser, visar en kartläggning som SVT:s Agenda gjort. Avdelningar stängs ner på grund av personalbrist och patienter skickats hem. I programmet konstaterar sjukvårdsminister Gabriel Wikström att det måste skapas bättre arbetsmiljö inom vården, liksom höja lönerna.

• Föräldrar som mejlar, ringer och skickar sms med negativa synpunkter är ett växande arbetsmiljöproblem för lärare, rapporterar TT. Sju av tio lärare har kontaktats av föräldrar som försökt påverka undervisningen med åsikter om allt från läxor till studieplaner, visar en ny undersökning från Lärarnas Riksförbund. Nu kräver Arbetsmiljöverket att kommunerna agerar.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 46

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 45

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 44

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 43

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 42

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 41

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 40

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 39

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 38

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 37