LÄS OCKSÅ Arbetet avslöjar: Högt pris för flexpension

I ett hemligt PM framgår det, som Arbetet avslöjade under torsdagen, att Almega hoppas få bra betalt för att gå med på fackens krav på flexpension.

Flera tongivande personer inom Almega är emellertid kritiska till arbetsgivarorganisationens uppgörelse med facken om flexpension, en överenskommelse som presenterades i november.

Almega Säkerhetsföretagens ordförande Joachim Källsholm anser att Almega har gjort en kovändning utan att förankra den.

– Joachim Källsholm är en av de aktiva i Almega tjänsteförbundens styrelse och djupt delaktig i den process som pågår, säger Anna-Karin Hatt.

Arbetet träffar henne vid ett seminarium på torsdagen som fungerar som Almegas avspark inför avtalsrörelsen 2017. Där berättar Anna-Karin Hatt att Almega gör fyra prioriteringar.

LÄS OCKSÅ Industrin uppskattar inte Almegas ”följsamhet”

Den första är att växla ned löneökningstakten. De 2,2 procent som blev resultatet av avtalsrörelsen 2016 är ”för högt”, i synnerhet för tjänsteföretagen, för vilka arbetskraftskostnaden utgör en större andel av kostnaderna än för industrin.

– Det låter ibland som om företag på hemmamarknaden kan höja priserna som de vill, säger Anna-Karin Hatt. Men tjänstesektorn blir alltmer utsatt för internationell konkurrens.

LÄS OCKSÅ Läs hela det interna PM:et från Almega här

Den andra prioriteringen är ingångslöner som leder till fler jobb. Den tredje är mer flexibla kollektivavtal och den fjärde att alla löner ska sättas i dialog mellan medarbetaren och den närmaste chefen.

– Vi har bjudit in våra fackliga motparter för att modernisera kollektivavtalen i just den här riktningen, säger Anna-Karin Hatt.

LÄS OCKSÅ Därför bråkar Almega och facken om pensioner