Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Det har gått sex och ett halvt år sedan far och son störtade mot döden i LKAB:s gruvschakt. Förra året friade tingsrätten fem företag från ansvar. Efter överklagande inleder hovrätten sin prövning i morgon, torsdag den 8 december.

LÄS OCKSÅ Friande dom efter gruvolycka

De båda männen, en 52-åring och hans 21-årige son, skulle granska schaktet i Malmberget efter en sprängning. De arbetade från en personhisskorg som var monterad på en mobilkran. Linan lossnade från sin infästning och hisskorgen föll till schaktets botten. Båda männen avled.

För ett år sedan kom tingsrättens dom. I den friades alla de fem åtalade företagen som varit inblandade i arbetet, bland andra LKAB och NCC.

– Hade jag väntat mig det utslaget hade jag ju inte väckt åtal, säger åklagaren Stig Andersson om sin reaktion på domen.

Han hade hävdat dels att mobilkranen inte borde använts till arbetet och dels att den inte var tillräckligt kontrollerad säkerhetsmässigt. Men tingsrätten kom fram till att det var okej att använda arbetsmetoden med mobilkran, som egentligen inte är till för att lyfta personer, då det saknades bättre alternativ. Rätten menade också att företagen gjort vad man kan kräva för att kontrollera kranens säkerhet.

LÄS OCKSÅ Rättegång om LKAB-olyckan

Nu ska hovrätten pröva samma frågor igen, eftersom tingsrättens dom överklagats. Den första av fem rättegångsdagar är i morgon. Åklagaren Stig Andersson kräver att hovrätten dömer vart och ett av företagen att betala tre miljoner kronor i företagsbot.

I överklagandet skriver han bland annat att kraven på att kontrollera säkerheten är högre än vad som utkrävts här då man använder en schakthängställning som är till för att lyfta folk. Han menar att det är orimligt att de kraven upphör då man väljer en annan metod, i detta fall mobilkran.

Han menar också att maskinföretaget som ägde mobilkranen bör krävas på tydligare egenansvar för att linans infästning i lintrumman inte tycks ha kontrollerats.

LÄS OCKSÅ Omkomna hedrades med tyst minut

Rättsprocessen har varit utdragen. Hösten 2014 kritiserade Justitieombudsmannen, JO, att förundersökningen tagit för lång tid. Anmälan var gjord av de båda omkomnas mamma respektive före detta fru som var orolig för preskribering.

Det har gått lång tid sedan olyckan, hur påverkar det möjligheten till en rättvis hovrättsprövning?
– Väldigt lite anser jag, säger Stig Andersson.

– Det är bara viss del som är vittnesbevisning och där har man förhören att falla tillbaks på också, säger han.

Också krav på skadestånd till anhöriga till de omkomna drivs till hovrätten.

LÄS OCKSÅ Dödsolycka i LKAB-gruva i Malmberget