Sundbybergs simhall, Stockholm. Konstantinos Konstantinidis, badvakt på Sundbybergs simhall, tränar livräddning på en docka. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Konstantinos Konstantinidis, badvakt på Sundbybergs simhall, tränar livräddning på en docka. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Simningen i all ära, men det är för kontakten med människor som badvakten Konstantinos Konstantinidis älskar sitt jobb. – Vi måste vara trevliga så att folk känner sig trygga. 

Det går åt flera liter vatten under en arbetsdag. Inomhustemperaturen vid bassängerna är hög och luften fuktig. Här i Sundbybergs simhall har Konstantinos Konstantinidis jobbat i sex år och det syns att han trivs – trots värmen som han ibland klagar på.

– Jag tycker om allt. Det är så roligt med kollegorna och med alla stammisar. Ofta hälsar folk på stan också, titta där är killen från simhallen, säger han och skrattar.

Som fyråring började Konstantinos Konstantinidis, som har grekiskt påbrå, att simma. Tävlingssimning höll han på med tills han fyllde 15 då intresset för kampsport och särskilt karate blev större. Förutom heltidsjobbet i simhallen driver han också en karateförening och håller kickboxningsklasser på det intilliggande gymmet.

Dessutom studerar han för att bli badmästare och verksamhetsledare för fritidsanläggningar och utemiljö. Till våren är han klar med den tvååriga utbildningen.

– Det finns bara en distansutbildning i hela Sverige, på Skellefteå yrkeshögskola. Men den fick inte ha kursstart i höst så kanske är den på väg att upphöra också.

Men hur känns det, att utbilda sig till en yrkestitel som är på väg bort?
– Simning är livsviktigt. Det innefattar säkerhetstänk, inte bara att man måste kunna simma. Vi lär oss värdskap också, vi här för folkets och hälsans skull. Mitt mål är att bli verksamhetsledare.

Utanför receptionen hänger ungdomar framför sina telefoner och ett par damer dricker kaffe.

– Hej, hej.

Konstantinos Konstantinidis hälsar till höger och vänster på väg in mot bassängerna. I den nya delen av simhallen är dagens simlektioner slut och Konstantinos Konstantinidis hjälper en kollega att ta bort banlinorna i vattnet. Simhallen är stor och bemannas av personal dagligen – överallt.

– Vi har inte haft några problem med tafsande besökare. Det är för att vi finns här hela tiden och övervakar. Man måste ha människor, inte kameror, som övervakar. Det ger mer trygghet.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Konstantinos Konstantinidis

Ålder: 30 år.

Yrke: Badvakt, receptionist och städansvarig Sundbybergs simhall.

Lön: 24 000 kr.

Bäst med jobbet: ”Alla människor jag möter.”

Sämst med jobbet: Värmen.

Simmar: Motionssimmar 50 minuter tre dagar i veckan.

Om badvakter

Utbildning: Grundkraven på badvakter innefattar utbildning i hjärt- och lungräddning och livräddning.

Lön: Genomsnittlig grundlön var i fjol 22 800 kr.

Fackförbund: Kommunal.

Antal badvakter i Sverige: 1 800 inom kommunerna.

Källa: Kommunal