Vänd mobilen för att se bildspelet i helbild

Yrkes-EM är viktigt för att lyfta status på och intresse för bristyrken. Det menar LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin som är på plats i Göteborg.

Hur är stämningen på Yrkes-EM och Euroskillsmässan?
– Den är närmast kaotisk. Det är så mycket ungdomar som springer runt och tittar och är jätteintresserade. Det är långa köer till att prova på olika yrken. Det är framtiden som springer omkring här.

Varför behövs såna här yrkestävlingar?
– Förutom att det lyfter fram och visar de duktiga yrkesproffsen som de här ungdomarna är handlar det om att vi behöver attrahera fler att se yrkesgymnasium som ett bra steg in i arbetslivet. Vi behöver öka statusen och intresset för skolorna. I dag är det bara 25 procent som läser på ett yrkesprogram och det är alldeles för lite. Här får unga möjlighet att upptäcka att bilmekaniker inte är ett smutsigt och oljigt jobb utan att det snarare handlar om hög IT-kunskap.

På vilket sätt är LO en del av tävlingarna?
– LO är med i Worldskills som är en av huvudarrangörerna. Jag har gått förbi LO:s monter och det är proppfullt med ungdomar som får möjlighet att också prata om villkor i arbetet och fackliga frågor.

Har du testat något yrke eller blivit sugen på att byta jobb?
– Jag har tittat väldigt mycket, men inte provat för jag opererade handen nyligen. Men det är långa köer för att testa på allt från virtuell billackering till att lära sig hur man murar, det är jättekul att se.

Hur tror du att tävlingarna påverkar intresset för bristyrkena som finns här?
– Jag både tror och hoppas att söktrycket ska öka på yrkesutbildningarna. En del tänker ”tjänar man så mycket i LO-yrken?”, men det är en oerhörd fördel att du kan bli färdig med utbildningen en fredag och få jobb på måndagen. Det är en bra investering att kunna jobba länge och för framtida pension.

Byggnadsarbetaren rapporterar om att det skett ett litet trendbrott i år vad gäller yrkesprogrammen. Andelen elever som söker till bygg- och anläggningsprogrammet är något högre än förra året och antal sökande ökar för majoriteten av yrkesprogrammen. Hur ser du på det?
– Jag tror det beror på flera saker. Parterna och regeringen enades om att utse 2016 till yrkesutbildningarnas år. När vi hade Yrkes-SM i Malmö kom 22 000 besökare. Vi har jobbat mycket med marknadsföring, prova på, vara ute i skolor och träffa yrkesvägledare. Därför har nog intresset börjat sprida sig och man ser att det finns gott om jobb i de här bristyrkena. Det är bra med en svag ökning men det krävs mer.

Foto: Nora Lorek