ENK÷PING 20160310 Kontanthantering i kassan i en butik Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trakasserier och sämre arbetsvillkor drabbade anställda på Gina Tricot när bolaget såldes till riskkapitalbolaget Nordic Capital, skriver Handelsnytt. Erfarna butiksbiträden ersattes med unga tjejer på femtimmarskontrakt.

Efter tio år som butiksbiträde var orken slut för Miyoung Kim Johansson. Jobbet på Gina Tricot gav henne vänner, bättre språkkunskaper och arbetslivserfarenhet. Men när butiken som hon jobbade i såldes till huvudkontoret och upphörde som franchise förändrades allt.

För tidningen Handelsnytt berättar hon om hur företaget, trots löften om att inte göra det, minskade antalet timmar per anställd. Miyoung Kim Johanssons nya anställningskontrakt löd på 30 timmar, istället för 40, medan andra kollegor fick ännu färre timmar.

Stämningen bland personalen blev sämre och av den nya butikschefen blev hon utfryst. Miyoung Kim Johansson vände sig till facket. Handels ombudsman Ulf Bäcker representerade Miyoung i flera möten med Gina Tricots HR-avdelning.

– Hon hade sex månaders uppsägningstid, men de ville bli av med henne på stört. De var omöjliga att förhandla med. Enligt min mening borde Gina Tricot verkligen se över sin personalpolicy, säger Ulf Bäcker till Handelsnytt.

Miyoung Kim Johansson sade till slut upp sig. Ytterligare tio medarbetare har lämnat butiken, liksom butikschefen.

Enligt uppgifter till Handelsnytt kan de uppstådda konflikterna och den nya företagskulturen spåras till när grundande Appelqvistfamiljen sålde sin ägarmajoritet till riskkapitalbolaget Nordic Capital Group 2014.

Tidigare butiksägaren Marianne Ohlson menar att företaget nu styrs genom ”management by fear”. Men detta tillbakavisas av Gina Tricots vd Per-Johan Swartling.

– Management by fear är ett begrepp som är helt uteslutet att använda om oss. I de fall där någon upplever sig ha blivit för tufft hanterad, vill jag å företagets vägnar be om ursäkt, säger han till Handelsnytt.