Avkastning får inte värderas högre än en extra lärare hos dina barn, skriver debattörerna.  Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Med tillåtna vinster i välfärden stoppar alla vi som betalar skatt pengar i kapitalets plånbok. Det är dags att sätta stopp för detta välfärdsläckage, skriver styrelsen i Pappers Avdelning 15.

Tidigare i november presenterades regeringens utredning kring vinster i välfärden, en utredning som föreslår ett vinsttak på sju procent. Det är ett bra första steg mot hur vi kan stoppa detta välfärdsläckage.

I dag stoppar du, jag och alla andra som betalar skatt pengar i kapitalets plånbok. Det är riskkapitalister som tar av dina och mina skattepengar för att driva ett vinstdrivande företag där avkastningen står i fokus och inte kvalitén. Våra skattepengar är tänkta att gå till välfärden som byggt vårt land till det starka land vi är.

Dessa riskkapitalister kan i dag alltså få ta del av dina och mina skattepengar för att leverera exempelvis skola för våra barn. Men för dig och mig så är det viktigt att våra barn är i fokus och inte avkastningen till ägarna. Det är viktigt för dig och mig att våra äldre får den vård de behöver och inte att ägarna får stoppa skattepengarna i egen ficka.

Riskkapitalisterna kan i dag ta ut en vinst utan att investera eget medel och helt driva sin verksamhet på skattefinansierad inkomst. Sverige är i dag det enda land i väst som tillåter vinstdrivande skolor som finansieras med skattepengar.

Vi ska aldrig tillåta att våra välfärdspengar läcker ut i fickorna till dem som redan har. Vi ska aldrig tillåta att frågan om avkastning kan värderas högre än en extra lärare hos dina barn och vi kan aldrig tillåta att din mor eller far ska få mindre kontakt och vård till förmån för att företaget ska ha en högre avkastning.

Vi måste stoppa detta välfärdsläckage!

Styrelsen, Pappers Avdelning 15