Foto: Adam Ihse/TT

Efter förhandlingar mellan företag och fack står det nu klart att 820 personer sägs upp från Ericssons anläggningar i Kumla och Borås. Övriga delar av sparpaketet som omfattar runt 3 000 tjänster presenteras den 8 december.

LÄS OCKSÅ Knäpptyst om intensiva Ericssonförhandlingar

Redan när sparpaketet presenterades för snart två månader sedan stod det klart att Ericssons produktion i Kumla och Borås skulle drabbas hårdast. Efter förhandlingarna står det nu klart att all produktion försvinner från Borås och 460 personer sägs upp. En ny produktionsenhet med 175 tjänster bildas på orten som bland annat ska arbeta med logistik och mjukvaruutveckling och 50 tjänster outsourcas till ett externt bolag.

Av Kumlafabrikens 420 anställda sägs 360 upp och de kvarvarande 60 ska arbeta med utveckling av den nya 5G-tekniken.

LÄS OCKSÅ ”Strategiska misstag av Ericsson”

Tony Josefsson, ordförande Akademikerklubben Borås säger till Arbetet:

– Det var det besked som många har väntat på här. Det har varit en lång period av ovisshet och nu kommer själva dagen för varslet. All volymproduktion försvinner. Men ser man till andelen utav de 685 som vi varit så är det klart flest tjänstemän som får gå. Det slår hårt på båda avtalsområden.

De anställda får nu information.

– I denna stund är det stormöten här och var i Borås där medarbetare får mer detaljerad information. Stämningen har varit förhållandevis god senaste tiden, det är klart att det har varit mycket filande på cv. Men vi får se hur det här tas emot i dag, säger Tony Josefsson.

Andreas Brissman, IF Metalls klubbordförande på Ericsson i Borås:

– Det är ett hårt slag emot fabriken med många drabbade. Vårt arbete just nu koncentrerar sig på att ta hand om våra varslade medlemmar. Vidare är det ett slag mot den svenska produktionen samt den samlade microvågskompetensen i Sverige.

– Nu går förhandlingarna ut på att få de delar som ska finnas kvar i Borås så hållbara och långsiktiga som möjligt och att det framförhandlade stödpaket kommer till så stor nytta som möjligt för dem som lämnar, säger han till Arbetet.

LÄS OCKSÅ Flagrant bevis på misskött kompetensutveckling – Anders Ferbe om Ericssons agerande

Samtliga uppsagda erbjuds en förlängd arbetsbefriad uppsägningstid som, beroende på ålder och anställningstid, maximalt kan uppgå till 21 månader. Uppsagda erbjuds också stöd av Trygghetsrådet.

– Det var ett tufft besked vi gav våra medarbetare i början av oktober och det har självklart varit en hård tid. Alla har väntat på att förhandlingarna skulle avslutas och att det skulle komma ett tydligt besked, säger MajBritt Arfert, global HR-chef på Ericsson till TT.

LÄS OCKSÅ Därför har Sverige förlorat 160 000 industrijobb

När företag aviserar kraftiga neddragningar har facken ofta inte mycket att sätta mot. Det brukar bli i stort sett som arbetsgivaren planerat, så även i det här fallet.

– Vi är nöjda med utfallet, säger MajBritt Arfert.

LÄS OCKSÅ ”Jättetufft för medlemmarna i Kumla”

Utöver neddragningarna i Borås och Kumla omfattar sparpaketet ett par tusen tjänster inom forskning och utveckling (R & D) samt inom administration och försäljning. De delarna kommer att presenteras den 8 december.

Totalt sett ska Ericsson dra ner de rörliga kostnaderna från 63 miljarder till 53 miljarder kronor mellan åren 2014 och 2017, enligt tidigare meddelade beslut från Ericsson.

LÄS OCKSÅ Kritik mot Ericssons kommunikation

LÄS OCKSÅ De röstade nej till stöd till Ericsson i EU-parlamentet

LÄS OCKSÅ En miljard i löner och bonusar till Ericssons ledning

LÄS OCKSÅ Borås tillverkning flyttar till Ungern

LÄS OCKSÅ ”Kommer påverka industrin i stort” – lokala fackbasen om neddragningarna

LÄS OCKSÅ Ledare: Håll ihop produktion och forskning, Ericsson! – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ 3 000 varslas på Ericsson