Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

FILE - In this Sept. 26, 2015, file photo, Thailand's Crown Prince Vajiralongkorn hosts a ceremony at the official opening of Ratchapakdi Park in Hua Hin, 240 kilometers (150 miles) south of Bangkok. Thailand's Royal Palace said on Thursday, Oct. 13, 2016, that Thailand's King Bhumibol Adulyadej, the world's longest reigning monarch, has died at age 88. (AP Photo/Mark Baker, File) kod 436

Maha Vajiralongkorn. Foto: Mark Baker/TT

Den thailändske tronarvingen Maha Vajiralongkorns väg mot att bli kung har inletts, uppger försvarsminister Prawit Wongsuwan.

Nu ska parlamentet formellt be dess president att bjuda in kronprinsen. Han måste då acceptera inbjudan för att kunna utses till kung. Kronprinsen väntas möta parlamentet inom en till två dagar, enligt försvarsministern.

Den regerande militärjuntan har tidigare meddelat att kröningen av ny kung kan dröja över ett år efter kung Bhumibol Adulyadejs bortgång. Juntan har förberett tillträdet ända sedan militärkuppen i maj 2014.

Tronarvingen har tillbringat mycket av sitt vuxna liv utomlands. Han har en bostad i Tyskland, där hans son prins Dipangkorn Rasmijoti går i privatskola.

TT