KARLSTAD 20091209 Underskˆterskornas schema p ‰ldreboende i Karlstad. Foto: Lars Hedelin / SCANPIX / Kod: 10400 Fˆr LO-Tidningen

Foto: Lars Hedelin /TT

Jobbmöten på parkbänk, webbutbildning för skogsjobbare och sex timmars arbetsdag för socialsekreterare. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 47
 
• Arbetsmiljön i skogen ska bli bättre. Nu satsar facket och arbetsgivarna tillsammans för att minska arbetsolyckorna i skogen genom en ny webbutbildning om hur man jobbar säkrare. Nya Wermlands Tidning har träffat skogsentreprenören Nils-Olof Eriksson från Karlskoga som medverkar i utbildningsfilmerna. Enligt honom är motorsågen det farligaste verktyget och ensamarbete en stor risk.

• Jönköpings kommun dras med stora arbetsmiljöproblem för biståndshandläggarna inom äldreomsorgen. 16 personer har hittills sagt upp sig och det är svårt att rekrytera nya anställda. Nu har ärendet hamnat på Arbetsmiljöverkets bord, rapporterar Jönköpings-Posten. – Det saknas personal och de är alldeles för stressade, säger Maria Carlsson, ordförande för Vision i Jönköping.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 46

• Ytterligare en arbetsgivare i landet ska prova på sex timmars arbetsdag för att få friskare personal och bli en attraktivare arbetsplats. Socialkontoret i Norrtälje har inlett ett projekt med förkortad arbetstid och ska inom kort utse en pilotgrupp som får gå ned i tid. Och redan nu tillåter socialkontoret de anställda att arbeta hemifrån några timmar i veckan, skriver Norrtelje Tidning.

• Fyra av de fem senaste åren har Ludvika haft högst sjukfrånvaro i landet. Nu gör kommunen allt för att bryta trenden, skriver Mitt Dalarna. Under hösten tycks sjukfrånvaron ha minskat något och det verkar som att det går åt rätt håll, säger kommunens personalchef Anna-Karin Mässing till tidningen. I fjol låg sjukfrånvaron bland Ludvika kommuns anställda på 9,2 procent, där procentsatsen anger andelen sjuktimmar av det totala antalet ordinarie arbetstimmar. Nu har kommunens drygt 120 chefer delats in i mindre grupper som ska träffas en gång i månaden fram till sommaren för att utbyta erfarenheter och stötta varandra.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 45

• Ur och skur på jobbet? Projektet ”Stick ut” i Malmö stad ger anställda möjlighet att prova på att jobba ute, rapporterar Sveriges Radio P4. Till exempel uppmanas anställda att hålla möten samtidigt som de tar en promenad eller ta ett telefonsamtal sittandes ute på en parkbänk. – Vi förväntas vara kreativa och problemlösande, men hur ska vi kunna vara det när vi sitter instängda på ett kontor och stirrar in i en datorskärm hela dagarna, säger Charlotte Petersson som är projektledare för ”Stick ut”.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 44

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 43

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 42

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 41

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 40

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 39

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 38

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 37