Mireille Enos som Katie, som råkar ut för ett övergrepp men går vidare.

Mireille Enos som Katie, som råkar ut för ett övergrepp men går vidare.

”Det behövs fler filmer om samhällsfrågor vi inte vågar prata om, som våldtäkt och sexuella ofredanden. Det måste till en dialog om det ämnet och män måste börja engagera sig i frågan.”

Det säger den amerikanske regissören Wayne Roberts när vi träffas direkt efter att det står klart att han vunnit Stockholm Impact Reward med filmen Katie says goodbye som är hans långfilmsdebut. Den nominerades tillsammans med fem andra i kategorin Impact, filmer som gör avtryck på samhällsdebatten, och som genom individuella livsöden speglar samhället i stort.

Katie says goodbye berättar historien om Katie som tillhör gruppen working poor, människor som har ett jobb, men som är så lågavlönade att pengarna ändå inte räcker. För kvinnor blir ibland det enda återstående alternativet att sälja sin kropp. En historia Wayne Roberts kände ett ansvar för att berätta, säger han.

– Frågorna som berörs i Katie says goodbye har funnits länge i vårt samhälle. Jag hoppas att de som ser den och har upplevt liknande saker som Katie inser att man inte är ensam i det här. Jag vill att filmen ska ge kraft och tröst genom att visa hur Katie kommer vidare i sitt liv. Det som händer Katie definierar inte vem hon är och det hon utsätts för gör henne inte till offer. Hon ställer sig över det och vägrar låta sina förövare knäcka henne, säger Wayne Roberts.

På ett mer allmängiltigt plan hoppas Wayne Roberts att Katies historia kan få oss att ta tillvara och uppskatta det positiva i våra egna liv, att faktiskt se hur bra vi har det. När vi ser en person som Katie, som trots allt som händer henne fortsätter sträva mot sina drömmar, kanske det kan spilla över på oss. Filmen borde få oss att fundera på vad vi vill göra med våra liv, säger han.

Wayne Roberts har med sin film lyft ett ämne som man är tyst om i USA och att man inte pratar om mäns våld mot kvinnor gör honom upprörd.

– Filmen lägger ingen skuld på någon av karaktärerna, men den kan vara jobbig för en del män att titta på eftersom den lyfter fram den skit de håller på med. Det finns så mycket som män inte vill handskas med, och inte behöver handskas med, så när filmen visar mäns brott mot kvinnor kan det provocera.

Han tror att det finns ett stort mörkertal när det gäller sexuella förövare och hoppas att filmen kan bli en ögonöppnare för alla män.

– Om filmen kan förhindra ett enda sexuellt brott så var det värt allt jobb med den.

Film

Katie says goodbye
Regi: Wayne Roberts
I rollerna: Mireille Enos, Mary Steenburgen, Olivia Cooke