Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Cuba's President Raul Castro, left, and Canada Prime Minister Justin Trudeau,  review troops during a welcoming ceremony at Revolution Palace in Havana, Cuba, Tuesday, Nov. 15, 2016. Trudeau is on a two-day official visit to Cuba .(Enrique de la Osa/Pool via AP)

Kanadas premiärminister Justin Trudeau (till höger) med Kubas nuvarande president Raul Castro under ett statsbesök på Kuba i november i år. Foto: Enrique de la Osa/Pool via AP

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har fått kritik för att ha hyllat Fidel Castro. Nu förklarar han sina kommentarer, och säger att den avlidne kubanske ledaren var en diktator.

Trudeaus ord om Castro, som avled i fredags, väckte ilska och hån på nätet efter att han talat om Castro som en ”enastående ledare”. Trudeau uttryckte sin sorg efter Castros död, utan att nämna den tidigare kubanska ledarens brist på respekt för mänskliga rättigheter.

Många påpekade att Castro förtryckt oliktänkande och att det inte fanns något alternativ för en annan ledning för landet under hans styre.

Nu säger Trudeau att uttalandet endast skulle ”erkänna dödsfallet av en tidigare statschef” för ett land som Kanada haft långvariga förbindelser med, och inte var tänkt att släta över den osmickrande historien.

– Faktum är att Fidel Castro hade en djup och varaktig inverkan på det kubanska folket, säger Trudeau.

Trudeau säger att han tog upp frågan om mänskliga rättigheter vid ett officiellt besök i Kuba nyligen.

– Han var verkligen en polariserande person och det fanns helt klart betydande oro kring mänskliga rättigheter, det är jag öppen om och det har jag betonat.

På frågan om Trudeau anser att Castro var en diktator svarar han ”ja”.

Några av oppositionens parlamentsledamöter uppmanar Trudeau att bojkotta Castros begravning medan andra nöjde sig med att kritisera hans kommentarer.

Premiärministerns medarbetare uppger att det ännu inte har tagits något beslut om vem som ska representera Kanada på begravningen.

Castro var kistbärare vid Trudeaus fars begravning 2000. Fadern var den tidigare premiärministern Pierre Elliot Trudeau, som var den första Natoledaren att besöka Kuba 1976.

TT